Google ar putea fi obligat să plătească 25 miliarde euro amendă pentru practici anticoncurențiale

18.09.2022
Google ar putea fi obligat să plătească 25 miliarde euro amendă pentru practici anticoncurențiale

Google este vizat de două procese deschise la tribunale europene, acuzând compania de practici anticoncurențiale și abuz de poziție dominantă în piața de publicitate online. Cele două dosare, aflate pe rol la tribunale din Marea Britanie și Olanda, solicită acordarea de compensații materiale din partea Google, ce ar putea ajunge la 25 miliarde euro.

În calitate de cel mai mare și cel mai important furnizor de tehnologie publicitară – cu o cotă de piață de peste 90%, Google este investigat de Comisia Europeană și echivalentul său din Marea Britanie, autoritățile încercând să determine dacă poziția dominantă a companiei este exploatată pentru a obține un avantaj nedrept față de companiile rivale din piața de publicitate. Iar concluziile preliminare nu arată deloc bine. De altfel, organismul francez de supraveghere a competiției a impus încă de anul trecut pentru Google o amendă de 220 de milioane de euro.

Johnny Ryan, de la Consiliul Irlandez pentru Libertăți Civile, a declarat pentru BBC: „Google este investigat pentru procese – unul este antitrust, iar celălalt este protecția datelor”. Acesta a mai dezvăluit că ancheta aflată în desfășurare a scos la iveală mai multe încălcări, rezultând din cerințele tot mai mari impuse de autoritățile de reglementare din întreaga lume. Mai grav este că „amenzile pe care le-am văzut până acum de la autoritățile de concurență nu au avut absolut nicio consecință” asupra practicilor de business ale companiei.

Damien Geradin, de la firma belgiană de avocatură Geradin Partners – care este implicată în cazul olandez – a declarat: „Editorii, inclusiv mass-media de știri locale și naționale, care joacă un rol vital în societatea noastră, au fost mult timp afectați de comportamentul anticoncurențial al Google.

„Este timpul ca Google să-și asume responsabilitățile și să plătească daunele pe care le-a cauzat acestei industrii importante.

„De aceea astăzi anunțăm aceste acțiuni în două jurisdicții pentru a obține despăgubiri pentru editorii din UE și Marea Britanie”.

Separat, procesul deschis la Tribunalul de Apel pentru Concurență din Regatul Unit caută obținerea de despăgubiri pentru proprietarii de website-uri care folosesc bannere publicitare. Dacă reușește, inițiativa ar aduce unui grup larg și divers de afaceri care depind de Google pentru obținerea de venituri din publicitate compensații pentru prejudicii cauzate de practicile anticoncurențiale ale companiei americană.

Având în vedere complexitatea acțiunii întreprinse și numărul foarte mare de petenți, procesul ar putea dura ani de zile, până la emiterea unui verdict definitiv.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult