Google ar putea fi obligat să vândă browserul Chrome

13.10.2020
Google ar putea fi obligat să vândă browserul Chrome

Vizat de o investigație pentru practici anticompetitive demarată de autoritățile americane, Google ar putea fi obligat să se scindeze în mai multe companii mai mici și, eventual, să vândă browserul Chrome.

Deși are deja statutul de subsidiară a corporației Alphabet, Google încă este considerată o companie prea mare și cu prea multă influență asupra industriei, procesul deschis la Departamentul American de Justiție având drept obiect acuzații de practici monopoliste și concurență neloială în piața de publicitate online. O eventuală înfrângere pentru Google s-ar putea traduce în măsuri drastice pentru restrângerea influenței și eliminarea unora dintre pârghiile aflate în prezent la dispoziția companiei. Unele dintre acestea sunt stabilite pe baza sugestiilor primite de autorități tocmai de la companiile rivale.

Vânzarea Chrome, deznodământ de coșmar pentru Google

Adus și el în discuție, browserul Chrome are un rol instrumental în impunerea serviciilor Google (ex. Search, Gmail). Totodată, popularitatea de care acesta se bucură permite proprietarului Google să impună administratorilor de website-uri cam orice reguli dorește, conformarea fiind practic imposibil de refuzat dacă punem la socoteală numeroasele campanii și coaliții promovate la nivelul întregii industrii. La final scopul Google este de a-și promova propria platformă de publicitate ca implementare de referință pentru afișarea de reclame.

Probabil că Google va lupta cu toate armele pentru păstrarea browserului Chrome, argumentând că perturbarea acestei părți a operațiunilor ar avea efecte distructive resimțite la nivelul industriei, din moment ce numeroase alte companii, aplicații și furnizori de servicii sunt legate de acesta într-un fel sau altul. Spre exemplu, prin folosirea motorului Chromium ca platformă open-source.

În mod cert, acțiunea în instanță demarată împotriva Google și a altor companii din categoria Big Tech nu va fi una ușoară, existând deja temeri cum că avocații și judecătorii puși să reprezinte interesele  Guvernului SUA nu ar fi suficient de bine pregătiți pentru o luptă juridică dusă cu avocați de top, plătiți să reprezinte interesele companiilor private.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult