Giganții tech americani, acuzați de monopol. Companiile ar putea fi sparte în firme mai mici

07.10.2020
Giganții tech americani, acuzați de monopol. Companiile ar putea fi sparte în firme mai mici
Foto: Profimedia Images

Un raport al unui comitet al Congresului american susține că Google, Facebook, Apple și Amazon au monopol pe piețele pe care acționează. Documentul, susținut de aleșii democrați, ar putea duce la spargerea în companii mai mici a marilor firme de tehnologie.

Documentul a fost prezentat după o anchetă de 16 luni. „Firmele au putere prea mare, iar acea putere trebuie îngrădită”, potrivit raportului.

Republicanii implicați în anchetă nu sunt de acord cu recomandările de măsuri care trebuie luate. Jim Jordan, membru al Camerei Reprezentanților, a declarat că raportul este partizan și că propunerile de schimbare a legii antitrust sunt în linie cu „viziunea extremei stângi”. Alții au declarat că susțin multe dintre concluziile raportului, dar că soluțiile propuse merg prea departe.

Companiile vizate au ajuns să valoreze toate peste 1.000 de miliarde de dolari fiecare și controlează piețele pe care acționează: Google zona de publicitate online, Apple ecosistemul iOS, Amazon retailul online, iar Facebook rețelele de socializare.

Un monopol în care jucătorul dominant este furnizor de infrastructură pentru concurenții mai mici

Raportul de 449 de pagini acuză giganții de faptul că practică tarife ridicate (un exemplu este comisionul de 30% din valoarea tranzacțiilor, perceput de Apple și Google în magazinele virtuale), că forțează competitorii mai mici să încheie contracte nefavorabile și că se folosesc de achiziții pentru a-și depăși rivalele. De exemplu, atunci când Instagram a devenit un pericol pentru Facebook, compania condusă de Mark Zuckerberg a cumpărat startup-ul. Același lucru l-a făcut și cu WhatsApp.

Printre schimbările propuse la legislația antitrust se numără limitarea domeniilor în care o companie poate face afaceri și interzicerea funcționării ca jucători în domeniile în care acești giganți sunt furnizorul dominant de infrastructură – Amazon este și vânzător și piață de desfacere, prin platforma Marketplace, pentru alte firme.

Sursa: BBC News

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult