Google și Qualcomm investesc în HMD Global, producătorul telefoanelor Nokia

12.08.2020
Google și Qualcomm investesc în HMD Global, producătorul telefoanelor Nokia

Startup-ul finlandez HMD Global, care deține licența pentru telefoanele marca Nokia, a primit o nouă rundă de investiții în valoare de 230 de milioane de dolari.

Companiile care susțin firma sunt, potrivit Tech Crunch, trei nume mari: Google, Nokia și Qualcomm.

Începând cu 2016, HMD Global produce telefoane Nokia. Compania a livrat peste 240 de milioane de dispozitive până acum.

Prezența Google printre investitori nu surprinde. HMD Global folosește Android One, un sistem de operare curat, similar cu cel de pe smartphone-urile Pixel. Utilizatorii de telefoane cu Android One au acces garantat la actualizări de securitate timp de trei ani și la actualizări de Android timp de doi ani.

Citește și: Ce sunt Android One şi Android Go şi prin ce diferă de versiunea standard a sistemului de operare dezvoltat de Google

Totuși, prezența Google printre investitori ar putea atrage atenția autorităților antitrust din Uniunea Europeană. Nu știm, însă, ce sumă a injectat în HMD Global dezvoltatorul Android.

Nokia și Google investesc în același startup. Cine ar fi crezut?

Prezența Nokia, alături de Google, atrage atenția. Android, alături de iPhone, a contribuit la declinul cândva celui mai mare producător mondial de telefoane. Gigantul finlandez a avut întotdeauna o relație apropiată cu HMD Global. Mulți dintre angajații startup-ului, inclusiv managerii, provin din Nokia.

Qualcomm, pe de altă parte, caută modalități pentru a contracara pierderile cauzate de faptul că nu mai poate furniza produse și servicii pentru cel mai mare producător mondial de smartphone-uri în perioada aprilie – iunie 2020, Huawei. Compania chineză se află pe o „listă neagră” a SUA, iar afacerile cu ea sunt posibile doar cu acordul guvernului american. Qualcomm a cerut permisiunea pentru a livra cipuri 5G pentru Huawei, iar acum așteaptă decizia autorităților.

Șeful HMD Global, Florian Seiche, a declarat că firma a livrat 70 de milioane de dispozitive anul trecut. Aici sunt incluse smartphone-uri și telefoane standard. HMD Global relansează frecvent versiuni moderne ale unor telefoane reprezentantive Nokia din trecut, precum Nokia 8110 sau 3310.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult