Guvernul indian a respins cererea Apple de a importa telefoane iPhone recondiţionate

03.05.2016
Guvernul indian a respins cererea Apple de a importa telefoane iPhone recondiţionate
Apple are o nouă problemă de strategie după ce guvernul indian a respins cererea companiei de a importa şi vinde în statul asiatic telefoane iPhone recondiţionate. Compania spera ca prin intermediul acestor modele mai ieftine să câştige cotă de piaţă în India, ţară care în 2022 va avea cea mai mare populaţie din lume. În acest moment, smartphone-urile noi Apple sunt inaccesibile pentru majoritatea cetăţenilor din această ţară, iar cota de piaţă a companiei este de doar 2%. 
 
Decizia guvernului indian vine la scurt timp după ce Apple a raportat rezultate financiare mai slabe pentru primele trei luni ale acestui an, declin cauzat de scăderea cu 25% a vânzărilor în China, cea mai mare piaţă pentru smartphone-uri din lume. 
 
Citeşte şi: După 13 ani consecutivi de creştere, Apple a raportat prima scădere trimestrială a vânzărilor
 
Principalii producători de smartphone-uri din India s-au opus cererii Apple de a importa telefoane folosite. Argumentele lor: ţara se va umple de electronice uzate, iar măsura ar afecta programul „Make In India”, care susţine producătorii locali de bunuri şi servicii. 
 
 
Tim Cook, directorul executiv al Apple, declara în urmă cu scurt timp că India este o piaţă extrem de importantă pentru companie şi că în primele trei luni ale acestui an vânzările de telefoane iPhone au crescut cu 56% în acest stat comparativ cu perioada similară din 2015. 
 
Pentru gigantul american o decizie favorabilă ar fi ajutat mult şi dacă ţinem cont de faptul că în India reţelele 4G/LTE au o rată de penetrare mică. Astfel, compania ar fi putut vinde acolo terminale 3G, precum iPhone 4, scoase din uz pe pieţele vestice.
 
Dar, pentru a avea succes în India, compania americană trebuie să facă mai mult decât să vândă telefoane low-cost. Potrivit unui sondaj recent, jumătate din populaţia statului asiatic nu cunoaşte brandul Apple. Compania a cerut guvernului şi permisiunea de a deschide magazine oficiale în India, dar decizia este încă aşteptată. 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult