Huawei și-ar putea epuiza într-o lună rezervele de chipseturi pentru telefoane premium

10.08.2020
Huawei și-ar putea epuiza într-o lună rezervele de chipseturi pentru telefoane premium

Fără acces la furnizorii americani de chipseturi și în imposibilitatea de a-și mai produce propriile chipseturi din gama Kirin, Huawei ar putea ieși din rândul producătorilor de telefoane premium începând cu această toamnă.

Lovit din plin de sancțiunile economice dictate de Statele Unite, gigantul chinez Huawei are mari probleme cu aprovizionarea de chipseturi și alte componente esențiale pentru dispozitive smartphone. Concret, restricțiile impuse taie accesul Huawei la orice componentă care înglobează sau este fabricată folosind tehnologii americane, cum ar fi chipseturile și soluțiile de comunicații 5G furnizate de gigantul Qualcomm.

Menită să garanteze independența Huawei de furnizorii externi de chipseturi, propria familie de chipseturi Kirin se bazează tot pe tehnologii americane, începând cu nucleele de procesare ARM Cortex, până la echipamentele responsabile cu fabricarea chip-urilor de siliciu. În efect, Huawei nu-și mai poate procura nici măcar versiunile de chipseturi Kirin pentru care deține deja toate licențele, întrucât furnizorii de semiconductoare nevoiți să pună în balanță colaborările existente cu partenerii americani refuză preluarea comenzilor.

Blocajul Huawei – de la ce a pornit totul

Huawei, unul dintre cei mai importanți furnizori de echipamente pentru telecomunicații din lume, a fost inclus din luna mai 2019 pe lista de entități restricționate de la achiziționarea de componente și tehnologii furnizate companiile americane, în baza unui ordin executiv al președintelui Donald Trump. Interdicția a vizat mai multe companii străine despre care oficialii americani au susținut că ar putea reprezenta o amenințare pentru securitatea națională a SUA. În ultimele luni, Casa Albă a înăsprit și mai mult restricțiile impuse, Comisia Federală de Comunicare etichetând Huawei drept risc de securitate națională.

„Din păcate, urmând celei de-a doua rundă de sancțiuni impuse de SUA, producătorii noștri de cip-uri au acceptat comenzi doar până pe 15 mai”, a spus Richard Yu, președintele unității de consum a Huawei. „Producția se va închide pe 15 septembrie. Acest an poate fi ultima generație de cipuri Huawei Kirin high-end.”

În consecință, Huawei nu are „chipseturi proprii și niciun fel de aprovizionare” pentru smartphone-urile sale. Yu a atribuit succesul din prima jumătate a anului 2020 cererii crescute în China  și vânzărilor puternice de produse de ultimă generație, dar a prezis că vânzările generale ale smartphone-ului Huawei în acest an vor scădea sub 240 de milioane de dispozitive vândute în 2019.

Huawei a depășit recent rivalul Samsung, devenind cel mai mare producător smartphone din lume, cu 55,8 milioane de dispozitive vândute în T2, potrivit cercetării tehnologice. firma Canalys.

Qualcomm, în lobby cu administrația SUA pentru relaxarea sancțiunilor

Însă potrivit publicației Wall Street Journal, un colac de salvare pentru Huawei ar putea fi aruncat de gigantul Qualcomm, compania americană fiind în plin proces de lobby cu reprezentații administrației SUA pentru relaxarea sancțiunilor. În special, este vorba de aprobarea unei excepții care să permită vânzarea de chipseturi Qualcomm cu 5G pentru echiparea viitoarelor modele de telefoane Huawei.

„Dacă Qualcomm este supus interdicțiilor de export pe licențe de tehnologii, dar concurenții săi străini nu sunt, politica guvernamentală a SUA va determina o schimbare rapidă a cotei de piață a chipset-urilor 5G în China și nu numai”, a declarat compania într-o prezentare către oficialii federali. Asta nu numai că ar slăbi poziția SUA pe cercetarea tehnologică, ci ar amenința statul țării ca și lider global pe segmentul tehnologiei 5G, ceea ce ar fi „un rezultat inacceptabil pentru interesul SUA”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult