Huawei și ZTE au fost declarate oficial „amenințări la siguranța națională a SUA”

01.07.2020
Huawei și ZTE au fost declarate oficial „amenințări la siguranța națională a SUA”

Investigațiile americane asupra companiilor Huawei și ZTE și marcarea lor la nivel declarativ drept „amenințări la securitatea națională” există de mulți ani. Autoritățile americane nu s-au ferit niciodată să ofere declarații de acest gen în public. Totuși, abia acum FCC, autoritatea care reglementează telecomunicațiile în SUA, a declarat în mod oficial faptul că aceste două companii sunt considerate de către guvernul federal SUA o amenințare.

Huawei și ZTE aveau deja dificultăți în afaceri în SUA

FCC spune că Huawei și ZTE sunt agenți de stat pentru guvernul din China. Motivul pentru acest lucru sunt legăturile politice ale companiilor, cât și obligativitatea lor de a coopera cu agențiile de stat sub legea în vigoare din China. De asemenea, FCC menționează vulnerabilitățile în echipamentele Huawei și ZTE care au fost descoperite în ultimii ani și care ar putea fi folosite de către China.

Nu în ultimul rând, cele două companii sunt acuzate că au colaborat cu Iran și Coreea de Nord, furnizând echipamente bazate pe tehnologie americană în ciuda embargoului internațional. Totuși, SUA încearcă acum să convingă și alte țări aliate să ia acțiuni similare, presiunea fiind acum pe Marea Britanie. De curând, guvernul lui Boris Johnson a început să reconsidere implicarea Huawei în dezvoltarea rețelelor 5G din Anglia.

Noul statut al companiilor chineze Huawei și ZTE nu va afecta în vreun mod vizibil situația lor din SUA.

Echipamentele companiilor vor fi înlocuite din rețelele telecom

În ultimele câteva luni, autoritățile din SUA au lucrat pentru a interzice echipamentele acestor două companii în rețelele din SUA. Operatorii telecom din mediul rural sunt însă cei mai afectați de aceste decizii. Se lucrează acum la acordarea unui buget care să asigure subvenții pentru aceste companii. Folosind acești bani, vor putea schimba echipamentele chinezești deja instalate din rețelele lor cu alternative considerate mai sigure.

În luna mai, la un an distanță de includerea Huawei pe Entity List, documentul care interzice companiile americane să colaboreze cu Huawei, Donald Trump a prelungit cu încă un an restricțiile asupra companiei.

sursa: Android Police

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult