Huawei susține acum că-și poate produce propriile cipuri, folosind procesul de fabricație pe 14 nm

26.03.2023
Huawei susține acum că-și poate produce propriile cipuri, folosind procesul de fabricație pe 14 nm

În timp ce Samsung și Apple lansează dispozitive echipate cu chipseturi pe 4nm, Huawei anunță progrese către procesul de fabricație pe 14 nm, la modă în anul 2014.

Deși pare o glumă, reușita celor de la Huawei este în fapt destul de impresionantă, gigantul tehnologic susținut de China fiind pe cale să depășească obstacolele uriașe ridicate de SUA prin interzicerea accesului la tehnologii occidentale. Altfel spus, Huawei susține că în curând va putea fabrica prin mijloace proprii microprocesoare cu proces de fabricație pe 14 nm, sau mai bun, fără a apela la instrumente și tehnologii brevetate de companii occidentale.

Ce-i drept, afirmația făcută de CEO-ul Xu Zhijun într-un discurs ținut pe 28 februarie pentru o publicație locală nu poate fi probată, deocamdată. Potrivit Reuters, Huawei a dezvoltat 78 de noi instrumente legate de proiectarea și fabricarea hardware/software a semiconductoarelor, aducând compania și mai aproape de independența mult râvnită față de furnizorii globali de semiconductoare.

Deși, probabil că nu va reda competitivitatea Huawei în piața smartphone, capacitatea de a produce local cipuri pe 14nm ar putea redeschide, măcar parțial, alte piețe importante precum cea a echipamentelor de comunicații 5G și soluții infotainment pentru industria auto și alte electronice de larg consum.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult