Huawei ar fi reluat producția de cipuri HiSilicon pe 12 și 14nm

04.01.2023
Huawei ar fi reluat producția de cipuri HiSilicon pe 12 și 14nm

Se pare că strategia Huawei de a „supraviețui” din ultimii ani va începe să dea roade în 2023, întrucât au apărut noi zvonuri care spun că producătorul chinez s-ar putea întoarce la producerea de cipuri pentru dispozitive mobile. Cele mai noi informații neoficiale spun că Huawei a reușit deja să dezvolte noi cipuri pe 12 și 14nm, tehnologii foarte vechi, în fabrici din China, și că deja lucrează la tehnologii noi, precum un proces de litografie EUV proprietar.

Noile cipuri Huawei nu ar fi dezvoltate pentru telefoane… încă

Având în vedere că Apple se pregătește deja de cipuri pe 3nm, procesoarele Huawei de 12 sau 14nm pot fi considerate deja „antice”, putând oferi performanță limitată în comparație cu modelele de top din prezent. Astfel de cipuri ar putea fi însă semnificativ mai importante pe dispozitive care nu au nevoie de performanță de top, scăzând astfel dependența de parteneri externi, precum Qualcomm.

Problema din prezent a Huawei este însă lipsa accesului la modem-uri 5G pentru smartphone-uri, cipurile Qualcomm pe care le primește fiind limitate la 4G. Dacă va reuși să micșoreze procesul de fabricație, Huawei va putea dezvolta din nou propriile cipuri echipate cu 5G.

Un brevet în domeniul litografiei de procesoare a fost înregistrat de curând de Huawei. Dacă compania va putea dezvolta un dispozitiv care să permită litografie EUV, compania ar putea vinde această tehnologie către fabricile din China, precum SMIC, pentru a dezvolta procesoare pe procese de fabricație mai moderne, precum 7 sau 5nm, care ar putea fi competitive în piață cu ceea ce vedem de la Apple, MediaTek, Samsung sau Qualcomm.

Cipurile avansate cu 5G nu vor veni însă în 2023. Se pare că primele cipuri pe 12 sau 14nm vor fi folosite în dispozitive precum cele din gama wearables, unde nu este nevoie de multă putere de procesare. Huawei activează în atât de multe domenii, încât multe dispozzitive ar putea sta la rând pentru noile cipuri dezvoltate de divizia HiSilicon. În China, cel puțin, compania investește mult în domeniul smart home, oferind tehnologii către producători de electrocasnice, pentru integrare cu HarmonyOS.

sursa: Huawei Central

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult