Încă o țară va intra în clubul select al celor cu portavioane

12.08.2020
Încă o țară va intra în clubul select al celor cu portavioane

Sunt puține țări care au resursele necesare pentru a construi și opera portavioane. Coreea de Sud crede că este gata să dețină o astfel de navă, în condițiile în care tensiunile din regiune au crescut, transmite CNN.

În acest moment dețin cel puțin un portavioan țările: SUA, China, India, Franța, Japonia, Marea Britanie, Australia, Italia, Brazilia, Spania, Thailanda și Rusia (Admiral Kuzneţov se află în reparații).

USS Wasp, o navă de asalt amfibiu americană considerată a fi un portavion mai mic (Foto: Wikipedia)

Construcția navei va începe anul viitor în Coreea de Sud, iar Seulul va achiziționa aeronave pentru aceasta. Portavionul va avea un deplasament modest pentru o astfel de navă, de aproximativ 30.000 de tone. Prin comparație, cel mai modern portavion american, USS Gerald R. Ford, a costat 13 miliarde de dolari și are 100.000 de tone.

Portavionul va găzdui avioane F-35B

Coreea de Sud nu a estimat costul navei, dar portavioane mai mici folosite de SUA, de 43.000 de tone, precum USS Wasp, costă aproape 4 miliarde de dolari.

Pe nava statului asiatic vor fi folosite avioane cu decolare verticală. Astfel, Coreea de Sud va cumpăra 20 de aeronave americane F-35B. Acestea sunt folosite doar de trei țări în acest moment, respectiv SUA, Marea Britanie și Japonia.

Citește și: Rusia: Vom considera orice atac cu rachetă balistică drept un atac nuclear

Un avion F-35B are prețul de aproximativ 122 de milioane de dolari.

F-35B Lighting II (Foto: Wikipedia)

Statul asiatic se află de zeci de ani în stare de război cu Coreea de Nord, iar China a devenit tot mai agresivă în regiune în ultimii ani.

Pe timp de pace, portavionul sud-coreean va fi folosit pentru misiuni de salvare în caz de dezastru.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult