India ar putea interzice deținerea Bitcoin și a altor criptomonede

18.07.2022
India ar putea interzice deținerea Bitcoin și a altor criptomonede

Solicitarea Băncii Centrale a Indiei, trimisă în mod formal Guvernului Indian, ar putea stârni panică în piața de criptomonede. Dacă este aprobată, măsura ar face simpla deținere a monedei Bitcoin ilegală pentru locuitorii uneia dintre cele mai populate țări din lume. Astfel, nu ar fi exclus ca o parte dintre cetățenii și investitorii care sperau să-și sporească averea investind în criptomonede să renunțe la activele deținute, punând noi presiuni pe scăderea cotațiilor.

Deja, fonduri de investiții care au investit sume colosale în speranța de a converti în profit rapid creșterile prognozate ale cotațiilor Bitcoin au ajuns în situație de faliment. Doar unul dintre acestea, Celsius Network, confirmă miliarde de dolari din fondurile investitorilor. Însă pierderile la scară mare amenință nu doar prosperitatea investitorilor prea lacomi, ci chiar stabilitatea economică globală, guvernele lumii lând în considerare măsuri tot mai brutale pentru punerea sub control strict sau chiar interzicerea criptomonedelor.

Perspectiva folosirii în scopuri ilicite, precum spălare de bani și transferul invizibil al averilor în afara țării reprezintă alte motive serioase de îngrijorare pentru națiunile unde ”economia subterană” reprezintă o cotă importantă din total. Noțiunea de economie subterană se referă la activităţile economice ilegale, cu produse şi servicii ilegale, sau cu produse sau servicii legale obținute în urma unor operațiuni care implică evaziunea fiscală.

Dacă este aprobată de Parlament, solicitarea Băncii Centrale a Indiei  ar interzice de facto criptomonedele, criminalizând deținerea, emiterea, extracția, tranzacționarea și transferul de cripto-active.

Însă chiar în timp ce pregătesc interzicerea Bitcoin și alternativele sale, Guvernul Indian construiește un cadru legislativ pentru o monedă digitală oficială, a cărei utilizare să poată fi strict controlată, împiedicând folosirea acesteia în scop speculativ sau alte activități ilegale.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult