India confirmă un uriaș zăcământ de litiu, a cărui exploatare ar putea ieftini viitoarele mașini electrice

19.02.2023
India confirmă un uriaș zăcământ de litiu, a cărui exploatare ar putea ieftini viitoarele mașini electrice

Stând pe al doilea zăcământ de litiu ca mărime din lume, după cel controlat de China, India probabil că va intra în rândul marilor producători de acumulatori pentru mașini electrice și electronice de larg consum, punând presiune pe reducerea prețurilor la nivelul industriei.

Denumit și aur alb, din pricina cererii în continuă creștere, litiul este o materie primă indispensabilă pentru acumulatorii de înaltă performanță cum sunt cei regăsiți în telefoane mobile sau mașini electrice. Fie că vorbim despre Li-ion, Li-polymer, LFP sau altă variație, cererea pentru acest ingredient esențial este atât de mare încât a devenit un subiect de luptă geopolitică între țările care dețin rezerve naturale și aliații lor diplomatici. Pusă în contest, descoperirea unei rezerve de 5,9 milioane tone resurse de litiu ar putea transforma India într-un mare jucător bun în piața acumulatorilor cu tehnologie pe litiu. Începând cu 2023, cea mai mare parte a mineritului de litiu este concentrat în China, Australia și Chile.

Potrivit experților în domeniu, descoperirea unei rezerve atât de mari de litiu va ajuta India să-și dezvolte propriile ambiții EV și să-și atingă obiectivul de electrificare a vehiculelor cu 30% până la sfârșitul acestui deceniu. Prinsă în competiție cu restul lumii, China încearcă să-și accelereze progresele în materie de vehicule electrice acaparând resursele de litiu ale Boliviei, națiunea latino-americană privind deja investiții de 1 miliard de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii de minerit. Bolivia – alături de Chile și Argentina – formează „triunghiul de litiu” care deține aproape trei sferturi din rezervele mondiale de metal alcalin.

În calitate de cel mai mare importator de acumulatori cu tehnologie pe litiu, Statele Unite ar putea fi un candidat ideal pentru un eventual parteneriat cu India, vizând reducerea dependenței de China ca și furnizor de acumulatori.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult