India devine producător de microprocesoare cu ajutorul SUA

05.07.2023
India devine producător de microprocesoare cu ajutorul SUA

În timp ce pentru China, accesul la tehnologii occidentale relevante pentru fabricarea de microprocesoare este blocat prin toate mijloacele posibile, opusul este valabil pentru India. Cu ajutor direct din partea SUA, India ar putea deveni o sursă importantă de cip-uri, reducând șansele pentru repetarea unui „fenomen” de tipul crizei globale de semiconductoare, manifestată în urma pandemiei COVID sau alt eveniment cu consecințe globale.

Vestea a fost dată chiar de ministrul indian pentru electronice și tehnologia informației,  Ashwini Vaishnaw, confirmând un parteneriat strategic cu compania americană Micron Tehnology. Sprijinită cu deduceri fiscale generoase, investiția cu valoare inițială de 2.75 miliarde dolari vizează ridicarea unei fabrici de semiconductoare în provincia indiană Gujarat, care ar urma să livreze primele cip-uri fabricate local nu mai târziu de anul 2024.

Planul denumit India Semiconductor Mission merge însă mai departe de atât, luând forma unui program subvenționat de la bugetul de stat, vizând dezvoltarea pe repede-înainte a unei întregi industrii centrate pe fabricarea de semiconductoare în India. Totul, cu sprijinul SUA acordat prin acces la tehnologii esențiale și procurarea echipamentelor de producție esențiale. De fapt, este vorba de crearea întregii infrastructuri, constând din funrnizori de materii prime și echipamente, într-o zonă a lumii în care astfel de facilități pur și simplu nu existau anterior.

Potrivit ministrului Vaishnaw, „Acesta este cea mai rapidă tranziție a unei țări către înființarea unei noi industrii”. „Nu spun doar o nouă companie – aceasta este o nouă industrie pentru țară”. El a adăugat: „Optsprezece luni este momentul în care ne-am propus ca [primul] lot de producție să iasă din această fabrică – decembrie 2024”. Remarcile ministrului stabilesc un calendar solicitant pentru guvernul lui Modi, care se străduiește să crească capacitatea Indiei de a produce smartphone-uri, baterii, vehicule electrice și alte produse electronice. Momentan, sectorul de producție tehnologică al țării este mult în urma economiilor orientate spre export din Asia de Est, în special China, care a oferit subvenții similare propriei industrii, dar a început mult mai devreme.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult