India vrea să dezvolte un sistem de operare mobil. Ar fi o alternativă la iOS și Android

28.01.2022
India vrea să dezvolte un sistem de operare mobil. Ar fi o alternativă la iOS și Android

Guvernul Indiei consideră că există loc pentru un sistem de operare nou pe piața de smartphone-uri și dorește să susțină finanțarea dezvoltării unei alternative locale la Android și iOS. Întrucât piața de smartphone-uri este în prezent un duopol deținut de două companii americane, India va încerca să ofere o soluție proprietară. Aceasta ar fi dezvoltată de startup-uri locale și/sau de membri ai sistemului academic. Nu este clar dacă sistemul de operare ar fi dedicat pieței indiene, sau dacă va fi un produs internațional.

Ministrul domeniului IT din India ia în calcul dezvoltarea unui sistem de operare indian

Rajeev Chandrasekhar, Ministru al domeniului de Electronice și IT din India (MeitY), a declarat că există interes în rândul administrației țării pentru dezvoltarea unui sistem de operare indian, pe lângă iOS și Android, raportează Economic Times:

„Nu există un al treilea. Astfel, există un interes imens în MeitY și în guvernul Indiei pentru a crea un nou sistem de operare pentru dispozitive mobile. Vorbim cu oameni. Ne gândim la un proiect pentru asta. Dacă există o capabilitate reală, noi vom fi foarte interesați în dezvoltarea acestei zone, pentru că asta va crea o alternativă la iOS și Android, lucru care va permite unui brand indian să crească.”

Conform declarațiilor lui Chandrasekhar, autoritățile din India au o abordare prudentă, fiind nevoie o analiză și un proiect bine pus la punct înainte de a porni lucrul la un sistem de operare „național”:

„Este important să ai obiective clare. Imediat ce avem aceste obiective și știm ceea ce vrem să realizăm, atunci toate politicile și acțiunile vor fi consistente cu acestea.”

Aceste declarații au venit în urma publicării volumului doi al viziunii țării pentru Dezvoltarea de Electronice realizat de ICEA, organizație care are membri companii precum Apple și Foxconn. Planul este ca până în anul 2026, afacerile din India de producție de electronice să atingă valoarea de 300 de miliarde de dolari anual. În prezent, această industrie valorează de 75 miliarde de dolari.

„Acest raport este foarte precis și vorbește despre sursa acelor 300 de miliarde, ce trebuie să facă industria și ce trebuie să facă guvernul. Acesta este un exemplu despre cum industria și guvernul trebuie să stabilească obiective pentru țară. Producția va valora 300 miliarde, iar exporturile vor însuma 120 de miliarde. Acesta este obiectivul Indiei în acest moment.”, a declarat Chandrasekhar.

Această creștere ar fi de aproape 10 ori mai mare față de 2021, când exporturile din India au valorat 15 miliarde de dolari.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult