Intel suspendă vânzările în Rusia, completând lunga listă a companiilor IT care scot națiunea din lumea civilizată

06.04.2022
Intel suspendă vânzările în Rusia, completând lunga listă a companiilor IT care scot națiunea din lumea civilizată

Fără acces la procesoarele și tehnologiile Intel, Rusia ar putea avea mari probleme cu mentenanța și împrospătarea infrastructurii IT. Apple, Dell, HP, IBM, Microsoft și Samsung s-au alăturat deja boicotului împotriva Rusiei, în răspuns la războiul dus împotriva Ucrainei.

Potrivit surselor din industrie, Intel ar fi suspendat livrările de procesoare către Rusia încă din luna februarie, însă măsura viza doar comenzile cu destinația explicită către sectorul industrial (ex, pentru echipamente de tip server), păstrând însă prezența în magazinele retail. Nici acum, în ciuda retragerii formale din piața retail, produsele Intel nu sunt complet blocate din a mai pătrunde pe teritoriul Rusiei, acestea putând fin în continuare importate în mod indirect, la pachet cu echipamentele pe care sunt instalate. Vorbim în special despre laptopuri, PC-uri și echipamente de rețea comercializate de fabricanți din China, o țară cu relații comerciale încă deschise față de Rusia.

„Intel continuă să se alăture comunității globale pentru a condamna războiul Rusiei împotriva Ucrainei și a solicitat o revenire rapidă la pace”, a declarat Intel pentru Reuters.

În timp ce și AMD a anunțat sistarea livrărilor de procesoare pentru uz industrial, momentan doar Intel a confirmat suspendarea tuturor operațiunilor comerciale pe teritoriul țării.

Suspendarea și oprirea vânzărilor de către alte companii au atras critici din partea Rusiei. Guvernul rus a amenințat că va naționaliza Microsoft și alte companii occidentale care au oprit vânzările în țară. Rămâne de văzut în ce măsură o astfel de decizie, pe bună dreptate comparabilă furtului la nivel de stat, poate fi pusă în practică de Rusia, o țară fără capacitățile industriale și expertiza necesară pentru a integra și exploata tehnologii de avangardă, precum cele din portofoliul Intel. Cât despre Microsoft, piratarea sistematică a produselor software este din păcate la nivel de tradiție în Rusia, o eventuală naționalizare oficializând doar practicile folosite deja de mulți ani.

Între timp, pentru consumatorii de rând aceste măsuri se traduc în scumpiri abrupte pentru orice produs care nu este livrat în mod direct de companiile locale din Rusia. Cumpărarea și folosirea în public a unor electronice de larg consum, precum cele furnizate de Apple, devine în mod paradoxal o demonstrație de lux opulent și lipsă de patriotism.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult