Spotify își retrage complet serviciile din Rusia

28.03.2022
Spotify își retrage complet serviciile din Rusia

Spotify a anunțat că își va suspenda serviciile de streaming de muzică în Rusia, la mai bine de o lună de la pornirea războiului din Ucraina. Compania nu pare însă să condamne obligatoriu Rusia pentru acțiunile sale, ci a decis să se retragă mai degrabă din motive legale. Se pare că platforma sa poate să intre sub noua lege legată de răspândirea de informații considerate „false” de Kremlin. Asta pentru că, pe lângă muzică, Spotify găzduiește și multe podcast-uri, unele dintre ele oferind informații inclusiv despre războiul din Ucraina.

Spotify deja luase o serie de măsuri pentru a limita serviciile din Rusia

Legea din Rusia poate să atragă sentințe de până la 15 ai de închisoare pentru știri „false” legate de armata țării. Având în vedere că inclusiv menționarea faptului că în Ucraina este un „război” și nu o „misiune militară specială” poate fi o informație care este încadrată la „fake news” legat de acest subiect, Spotify preferă să oprească serviciile pe teritoriul țării, în special pentru a-și proteja angajații și clienții.

„Spotify a continuat să creadă că este foarte important să încerce să păstreze serviciile operaționale în Rusia, pentru a oferi știri și informații de încredere și independente în regiune. Din păcate, legislația adoptată de curând restricționează și mai mult accesul la informație, eliminând libertatea de exprimare și incriminând anumite tipuri de știri care pune un risc asupra siguranței angajaților Spotify și posibil pe cea a ascultătorilor. După cântărirea cu grijă a opțiunilor și circumstanțelor din prezent, am luat decizia dificilă de a suspenda complet serviciile noastre din Rusia.”, au declarat reprezentanții Spotify.

Anterior, Spotify deja eliminase accesul agențiilor de presă de stat, RT și Sputnik din oferta serviciilor sale, acestea publicând conținut în format podcast pe platformă. De asemenea, Spotify și-a închis birourile din Rusia încă de la începutul lunii martie și a oprit abonamentele Premium din țară.

În timp ce Spotify și alte servicii de acest gen se retrag voluntar din țară, Rusia a ales să blocheze altele, precum serviciile de social media Facebook și Instagram, spunând că sunt parte a unei organizații extremiste.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Recomandare video