Marea Britanie ar putea bloca preluarea ARM de către NVIDIA pe criterii de securitate națională

04.08.2021
Marea Britanie ar putea bloca preluarea ARM de către NVIDIA pe criterii de securitate națională

Ofertat proprietarului japonez SoftBank Group cu 40 miliarde dolari, portofoliul ARM Holdings în materie de tehnologii brevetate pe segmentul semiconductoarelor ar putea transforma NVIDIA într-un super-monopol, capabil să modifice echilibrul puterii între giganți tehnologici ai lumii, cu implicații la nivel global. Ținând cont de faptul că ARM este la origini o companie britanică, ale cărei operațiuni se desfășoară pe teritoriul acestei țări, subiectul este unul extrem de sensibil, mutarea operațiunilor sub influența SUA echivalând cu pierderea de către Marea Britanie mare parte din influența asupra industriei de semiconductoare.

China „știe” deja foarte bine cum e să te regăsești într-o astfel de poziție, criza de semiconductoare ce afectează multiple ramuri ale industriei (ex. telecomunicații, industria auto) fiind în mare parte antrenată de interdicțiile SUA privind accesul la tehnologii esențiale din domeniul semiconductoarelor, incluzând accesul la echipamente avansate pentru fabricarea de microprocesoare.

Marea Britanie a anunțat încă din luna aprilie că va interveni în oferta de achiziție ARM vs Nvidia, invocând preocupări privind securitatea națională în legătură cu tranzacția și consecințele acesteia. Secretarul digital al Marii Britanii, Oliver Dowden, a emis avizul de intervenție în vânzarea de 40 de miliarde dolari, anunțată în toamna anului 2020.

Acuzațiile aduse de oficialii britanici vizează inclusiv poziția de monopol, anti-competitivă, în care Nvidia s-ar regăsi după aprobarea tranzacției, cât și o posibilă amenințare la adresa securității naționale a țării, prin mutarea unui activ de importanță strategică sub umbrela altei țări. Aparent, decizia a fost luată pe baza „sfaturilor primite de la oficiali din întreaga comunitate de securitate a investițiilor”

Anunțul unei investigații pe teme de securitate națională nu ar trebui interpretat automat ca pe un afront din partea Marii Britanii, in ideea că Nvidia ar divulga cumva secrete de stat alte națiuni adverse. Îngrijorările pornesc de la modul în care această achiziție ar putea afecta echilibrul global de putere pe piața semiconductoarelor, Nvidia și prin extensie Statele unite intrând într-o poziție dominantă.

Pentru clarificare, ARM nu produce direct microprocesoare. În schimb, compania dezvoltă tehnologii valoroase cu larg domeniu de aplicare în industria microprocesoarelor, pe care apoi le oferă sub licență companiilor interesate. Așa se face că smartphone-ul din buzunarul tău integrează probabil un nucleu de procesare dezvoltat de ARM, chiar dacă numele companiei nu este atașat în mod explicit de modelul chipsetului folosit. Cel mai probabil, există și alte tehnologii pe care producătorul dispozitivului respectiv le folosește, plătind o licență către dezvoltatorul ARM.

Îngrijorarea pornește de la faptul că ARM Holdings nu a fost niciodată deținut de o companie care a fost, de asemenea, beneficiar direct al licențelor dezvoltate pentru elemente hardware esențiale. Dacă Nvidia are voie să cumpere ARM, firma de proiectare ale cărei cipuri motorizează practic întreaga industrie smartphone ar fi deținută de una dintre companiile direct interesate să-și vândă propriile chipseturi către respectivii clienți, deveniți captivi într-un ecosistem controlat de un singur jucător. Există temeri că Nvidia ar putea exploata dreptul de proprietate asupra tehnologiilor ARM pentru a-și oferi un avantaj decisiv pe piață. Autoritățile de reglementare din UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest acord și, deși Marea Britanie nu mai face parte din UE, națiunea poate ridica propriile temeri pe această speță.

Evaluarea livrată de autoritățile competente spre finalul lunii iulie nu liniștește deloc temerile Marii Britanii, înclinând și mai mult balanța în direcția unei decizii de blocare a preluării ARM Holdings. Cel mai probabil, vor urma noi examinări din partea Consiliului Concurenței britanic, concluzionând cu noi condiții impuse pentru Nvidia sau, în cel mai pesimist scenariu, blocarea tranzacției.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult