NVIDIA va cumpăra ARM Holdings pentru suma de 40 miliarde dolari

14.09.2020
NVIDIA va cumpăra ARM Holdings pentru suma de 40 miliarde dolari

Prin achiziția ce ar urma să fie finalizată anul viitor, NVIDIA devine una dintre cele mai influente companii din domeniul IT, furnizor principal de procesoare pentru 90% din piața de smartphone-uri și alte dispozitive mobile.

În urma negocierilor purtate între NVIDIA și SoftBank Group, fondul de investiții japonez va ceda portofoliul deținut în cadrul ARM Holdings pentru suma de 40 miliarde dolari, cu 8 miliarde de dolari mai mult decât suma plătită pentru companie în anul 2016. Oricât de abruptă, creșterea de preț este explicabilă prin faptul că ARM Holdings a devenit între timp un jucător major și pe piața de PC-uri, procesoarele sale urmând să echipeze atât sisteme Mac OS, dar și Windows.

După achiziția ARM, NVIDIA devine producătorul dominant de procesoare

Sub noua organizare, ARM Holdings va continua să opereze modelul său de licențiere deschisă a arhitecturilor de procesoare, funcționând ca o ramură a companiei NVIDIA, cu sediul în Marea Britanie.

Potrivit informațiilor obținute din surse apropiate companiei, NVIDIA intenționează să păstreze numele și identitatea de brand a companiei achiziționate, extinzând totodată baza din orașul Cambridge. Totodată, portofoliul ARM de proprietate intelectuală va rămâne înregistrat în Marea Britanie.

nvidia arm

Având în vedere faptul că tehnologiile ARM se regăsesc în chipseturi fabricate de jucători importanți, precum Samsung, Apple și Qualcomm, putem spune că NVIDIA capătă o influență uriașă asupra acestora. Totodată, Microsoft produce deja o ediție a tabletei Surface cu procesor ARM, pe care va rula o versiune de Windows 10 special adaptată pentru această arhitectură. Și Apple a anunțat recent că renunță la arhitectura x86, viitoarele sisteme Mac urmând să folosească procesoare ARM cu un design personalizat.

Astfel, valoarea ARM Holdings nu poate decât să crească în continuare, tranzacția ce ar urma să se finalizeze în luna septembrie 2021 fiind una de importanță strategică, prin care NVIDIA își asigură un rol central în piața de chipseturi pentru dispozitive mobile, un segment de piață în care nu prea avea un cuvânt de spus. Deși este cel mai mare producător de acceleratoare grafice din lume, influența NVIDIA pe segmentul mobile s-a limitat la propria gamă de chipseturi Tegra, folosite pe dispozitive precum consola de jocuri Nintendo Switch.

Pe lângă includerea soluțiilor de accelerare grafică NVIDIA în oferta ARM, ca și opțiuni gata de folosit pentru fabricanții de chipseturi, putem aștepta să vedem și un salt evolutiv pe segmentul AI Computing, obținut prin combinarea tehnologiilor ARM și NVIDIA în noi arhitecturi mai eficiente.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult