Mark Zuckerberg, solicitat de investitori să renunțe la ambițiile pentru Metavers

25.10.2022
Mark Zuckerberg, solicitat de investitori să renunțe la ambițiile pentru Metavers

După un an 2022 în care prețul acțiunilor Meta a scăzut cu 60%, iar CEO-ul Mark Zuckerberg a „îngropat” peste 15 miliarde dolari în dezvoltarea unui Metavers de care mai nimeni nu pare interesat, acționarii Meta dau semne că au ajuns la limită cu răbdarea, cerând în mod public revenirea la realitate.

Însumând 320 milioane dolari, Meta reprezintă a treia cea mai mare investiție din portofoliul Altimeter Capital, șeful Brad Gerstner văzându-și averea erodată puțin câte puțin, pe măsură ce Zuckerberg continuă să verse fonduri aparent nelimitate în dezvoltarea proiectului său Metaverse. Raportat la valoarea totală a gigantului Meta, Gerstner deține doar 0.1% din acțiunile companiei, așa că nu poate decât să pună în mod public presiune pe Mark Zuckerberg, solicitându-i să se ocupe și de altceva, cum ar fi modernizarea rețelei Facebook, principala sursă de venituri a companiei.

Scrisoarea lui Gerstner include o listă de remedii sugerate pentru așa-numita lipsă de concentrare a Meta, inclusiv reducerea numărului de angajați ai companiei cu cel puțin 20%, reducerea cheltuielilor anuale de capital cu cel puțin 5 miliarde USD și limitarea investițiilor în Reality Labs (divizia de cercetare responsabilă de Metavers) la cel mult 5 miliarde de dolari pe an – o reducere masivă dacă ne raportăm cheltuielile companiei din acest an.

Printre argumentele aduse de Brad Gerstner este și acela că ”Meta a pierdut încrederea investitorilor”, care pur și simplu nu mai vor să susțină proiectul Metaverse.

Scrisoarea lui Gerstner reprezintă doar cea mai nouă voce dintr-un cor tot mai mare de investitori nemulțumiți, care își exprimă îndoielile cu privire la viabilitatea planului Meta de a tranziționa baza de utilizatori către lumea VR, dezvoltând prin resurse proprii atât infrastructura software dar și hardware-ul necesar.  Între timp, Facebook a ajuns una dintre cele mai stagnante rețele de socializare, modificări neinspirate aduse algoritmilor de conținut stârnind furia utilizatorilor rămași, în timp ce publicul tânăr pare că a migrat deja către alternative mai primitoare, precum TikTok.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult