Masca de protecție: tot ce trebuie să știi

07.10.2020
Masca de protecție: tot ce trebuie să știi
Foto: Pixabay

FII EROUL COMUNITĂȚII TALE! Intră pe eroulcomunitatiitale.csid.ro, răspunde la Întrebarea Zilei (răspunsul corect este „ascuns” în acest articol) și poți câștiga 25.000 de lei în echipamente de protecție pentru spitalul tău.

Masca de protecție este esențială pentru a stăvili răspândirea noului coronavirus în comunitate și pentru a oferi comunității medicale timpul necesar descoperirii unui tratament sau vaccin eficient.

Din păcate, foarte multe persoane poartă greșit masca de protecție respiratorie și astfel se expun riscului de infecție cu virusul SARS-CoV-2, punându-i în pericol și pe alții. Purtată sub nas sau sub bărbie, masca NU oferă protecția de care ai nevoie, ci devine un simplu accesoriu!

Cum se poartă corect masca de protecție

Pentru a te feri de noul coronavirus, masca trebuie purtată peste nas și peste gură, deoarece acestea sunt căile prin care pot pătrunde particulele de salivă sau cele respiratorii infectate.

De asemenea, ține cont de întăritura metalică din zona superioară – aceasta trebuie pliată pe forma nasului, pentru a asigura o „sigilare” corectă a zonei.

Părțile laterale ale măștii de protecție trebuie să fie cât mai bine lipite de obraji, să nu existe spații, lucru valabil în cazul tuturor tipurilor de măști.

Înainte de a-ți așeza masca pe față, dezinfectează-ți mâinile cu o soluție pe bază de alcool 70% sau spală-te pe mâini cu apă și săpun minimum 20 de secunde.

Tipuri de măști de protecție

Masca de protecție respiratorie poate fi de mai multe tipuri, fiecare oferind un anumit grad de protecție și de confort.

  • Masca medicală sau chirurgicală – este confecționată din material nețesut și impermeabil cu 3 straturi, care are rolul de a împiedica pătrunderea fluidelor și a microorganismelor în gură și nas. Aceste măști sunt purtate de majoritatea persoanelor , sunt foarte confortabile și au o eficiență de filtrare de peste 95% în cazul particulelor mari de salivă, de peste 3 microni.
  • Masca din bumbac – poate fi confecționată din material textil și protejează în mai mică măsură de particulele respiratorii, dar pot fi adăugate filtre speciale care remediază acest aspect.
  • Masca FFP2 / KN95 / N95 – este un tip de mască din 4 straturi ce are o eficiență de filtrare de peste 94% în cazul particulelor de sub 0,3 microni. Altfel spus, este mai eficientă decât masca medicală chirurgicală, deoarece protejează și de particulele respiratorii de dimensiuni foarte mici.
  • Masca FFP3 / KN99 / N99 – acest model de mască este cel mai eficient din punctul de vedere al capacității de filtrare: peste 99% în cazul particulelor sub 0,3 microni.
  • Masca FFP2/FFP3 cu supapă (valvă) de expirație – valva ușurează respirația și previne acumularea umezelii în interiorul măștii, dar specialiștii de la CDC recomandă evitarea purtării acestor tipuri de măști în comunitate, deoarece permit picăturilor respiratorii expirate să ajungă la persoanele din jur.

La cât timp trebuie schimbată masca de protecție

Masca de protecție trebuie schimbată de fiecare dată când se umezește sau la un interval de 4 ore, recomandă specialiștii, deoarece majoritatea agenților patogeni se dezvoltă în condiții de umezeală.

Din acest motiv este indicat să ai la tine 2 sau 3 măști, pe care le poți schimba de fiecare dată când este cazul.

Masca se apucă de elasticele din jurul urechilor și se aruncă la coșul de gunoi sau se pune într-o pungă resigilabilă până la următoarea purtare (dacă este o mască din bumbac, FFP2 sau FFP3).

Această operațiune trebuie urmată obligatoriu de igienizarea mâinilor cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool.

Cum se sterilizează masca

Masca medicală (chirurgicală), este de unică folosință și nu trebuie refolosită.

În schimb, masca de bumbac poate fi sterilizată prin spălarea acesteia la o temperatură de peste 60 de grade Celsius, dar – ATENȚIE – fără a folosi clor. În lipsa unui ciclu eficient de clătire, clorul poate rămâne în material și poate favoriza apariția unor simptome nedorite.

O altă metodă de sterilizare a măștilor de bumbac constă în călcarea acestora la temperatură maximă cu fierul de călcat prevăzut cu abur.

Pot fi folosite pentru sterilizare și dispozitivele speciale cu lumină ultravioletă, care distrug virusurile și bacteriile. Această metodă este preferată pentru măștile de tip FFP2/FFP3, care au un preț mai ridicat decât măștile chirurgicale.

În schimb, dacă măștile sunt foarte murdare, deformate sau foarte umede, recomandarea este ca acestea să fie aruncate la coșul de gunoi.

În ce situații este obligatorie masca

Masca trebuie purtată în orice spațiu închis – mijloace de transport în comun, magazine, malluri, loc de muncă, spitale, clinici etc. –, dar și în spațiile deschise aglomerate, cum ar fi piețele, locurile de joacă etc.

De asemenea, masca trebuie purtată obligatoriu la școală, liceu, universitate.

Copiii pot fi purtători ai virusului fără să aibă simptome și îl pot transmite mai departe profesorilor, care pot prezenta factori de risc precum vârsta înaintată sau diverse comorbidități.

Dacă te-ai îmbolnăvit și nu vrei să transmiți virusul membrilor familiei sau dacă cineva din familie este bolnav, de asemenea, este recomandată purtarea măștii de protecție.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult