MediaTek depășește Qualcomm. Este cel mai mare producător de procesoare de mobil din lume

26.12.2020
MediaTek depășește Qualcomm. Este cel mai mare producător de procesoare de mobil din lume

Compania taiwaneză MediaTek este cunoscută pentru dezvoltarea de procesoare pentru platforme mobile din gama de buget, așa că vestea că aceasta a ajuns să fie cel mai mare producător de astfel de componente din lume, nu este tocmai surprinzătoare. Asta pentru că majoritatea telefoanelor vândute la nivel mondial sunt din gamele entry și mid-range, multe dintre ele fiind echipate cu procesoare MediaTek. Dar ce pare să fi împins compania pe primul loc este gama de modele high-end lansată în ultimul an.

Succesul MediaTek este datorat telefoanelor ieftine din China și India

Digitimes anunță că MediaTek este acum cel mai mare producător de procesoare pentru smartphone-uri după ce în trimestrul al treilea, 31% dintre smartphone-urile vândute au fost echipate cu procesoarele sale. Desigur, grosul vânzărilor de dispozitive echipate cu procesoare MediaTek a venit din țări precum China și India, unde telefoanele cu prețuri între 100 și 250 de dolari sunt foarte populare, iar MediaTek este una dintre puținele companii care oferă soluții în acest buget.

Asta nu înseamnă că americanii de la Qualcomm o duc rău. Dimpotrivă! Compania americană este în prezent cel mai mare producător de procesoare cu modem-uri 5G, 39% dintre smartphone-urile 5G la nivel global fiind echipate cu modele Snapdragon. Din totalul de telefoane vândute în trimestrul al treilea, 17% au fost echipate cu capabilități 5G.

Unul dintre partenerii cei mai de succes ai MediaTek este Xiaomi, care în ultimul an a triplat numărul de modele care folosesc procesoarele taiwaneze. Un alt factor care a contribuit la creșterea MediaTek a fost conflictul dintre SUA și Huawei. Producătorul chinez a cumpărat în avans, înainte ca TSMC să primească interdicție să mai producă procesoare Kirin, un stoc de procesoare MediaTek.

În ultimele 12 luni, MediaTek a lansat și prima sa alternativă reală pentru segmentul mid-range superior și high-end, procesoarele Dimensity, cu 5G și performanțe ridicate, apropiate de cele ale alternativelor de la Qualcomm.

sursa: Digitimes

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult