MediaTek deține în prezent 43% din piața de chipseturi mobile, comparat cu 24% pentru Qualcomm

07.09.2021
MediaTek deține în prezent 43% din piața de chipseturi mobile, comparat cu 24% pentru Qualcomm

Deși Qualcomm rămâne brandul de referință pentru chipseturi high-end, producătorul american a pierdut deja lupta împotriva taiwanezilor de la MediaTek.

În timp ce Qualcomm continuă să-și obțină grosul veniturilor din vânzarea de chipseturi high-end, foarte performante dar scumpe, MediaTek conduce detașat din punct de vedere al vânzărilor globale, cu o cotă de piață aproape dublă.

Potrivit companiei de analiză Counterpoint Research, MediaTek a ajuns la o cotă de 43% din piața globală de soluții System-in-Chio (SoC) pentru smartphone, în T2 2021, comparat cu o cotă de 35% în T1 2021 . Între timp, gigantul Qualcomm a scăzut la 24% cotă de piață, comparat cu 29% în trimestrul anterior.

Succesul MediaTek se bazează în parte pe avântul atins în piața de chipseturi 5G, ca și furnizor de soluții low-cost. Însă la fel de validă este și explicația privind acapararea cotei de piață deținută de Huawei, în prezent exclusă din piața de chipseturi 5G, la presiunea interdicțiilor economice dictate de SUA.

În schimb, din perspectiva Qualcomm, pierderea cotei de piață s-ar datora și livrărilor limitate de chipseturi, afectate de randamentul mai mic al tehnologiilor de fabricație actuale, atunci când sunt folosite la crearea de chipseturi high-end.

Strict limitat la piața de chipseturi 5G, Qualcomm deține încă o cotă de 55% din piață, comparat cu 30% pentru MediaTak. Spre comparație, proporția era de 29% și 11%, în urmă cu doar un an.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult