Qualcomm anunță aptX Lossless, un nou codec pentru căști audio bluetooth

05.09.2021
Qualcomm anunță aptX Lossless, un nou codec pentru căști audio bluetooth

Așa cum spune și numele, aptX Lossless permite audiție fără pierderi de calitate prin căștile wireless conectate în modul bluetooth, cu anumite condiții.

Așteptată să-și facă apariția pe dispozitive smartphone și tablete lansare începând cu prima parte a anului 2022, tehnologia aptX Lossless va fi o exclusivitate pentru dispozitivele echipate cu chipseturi Qualcomm compatibile. Asta înseamnă că pentru a te bucura de audiție la calitate CD-quality (echivalent WAV 16-bit / 44.1kHz necomprimat) folosind conexiunea bluetooth, va trebui să-ți schimbi atât telefonul actual dar și căștile wireless, cu un nou set care să dispună de certificarea Lossless.

Vestea bună este că actuala versiune aptX HD, suportată pe unele dispozitive, nivelul de calitate este în general suficient chiar și pentru pretențiile unui audiofil. Iar pentru utilizatorii de rând, diferența de între fidelitatea unei unui set de căști bluetooth cu certificare aptX (simplu) și unele aptX Lossless va fi greu sesizabilă, un mai mare impact având calitatea difuzoarelor folosite, decât limitările conexiunii wireless.

aptX Lossless

Noul format aptX Lossless este parte din așa numitul Snapdragon Sound program, anunțat de Qualcomm la începutul acestui an. Concret, producătorul de chipseturi vizează crearea unui „lanț” complet între echipamentele folosite pentru redare (ex. smartphone-ul) și dispozitivul de redare (căștile audio), cu scopul îmbunătățirii fidelității audio la ascultarea de muzică folosind căști wireless.

Potrivit Qualcomm, Snapdragon Sound va detecta automat prezența unei surse audio Lossless, asigurând un bitrate de date mult mai mare prin conexiunea bluetooth, decât era posibil anterior cu aptX HD. Astfel, aptX Lossless poate atinge până la 1 Mbps comparativ cu plafonul LDAC de 990 kbps, oferit de standardul rival susținut de Sony.

Deși folosește expresia Lossless pentru a descrie noul format aptX, Qualcomm admite că încă este aplicat un anumit nivel de compresie. Concret, muzica la calitate CD folosește o rată de eșantionare 1,4 Mbps, semnificativ peste limita actualei tehnologii bluetooth. Totuși,  Qualcomm spune că tipul de compresie folosit este fără pierderi de calitate, în sensul furnizării unei reproduceri audio matematice bit-pentru-bit a materialului sursă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult