Meng Wanzhou, CFO al Huawei, a fost arestată în Canada şi va fi extrădată Statelor Unite

06.12.2018
Meng Wanzhou, CFO al Huawei, a fost arestată în Canada şi va fi extrădată Statelor Unite

Statele Unite ale Americii duc o luptă continuă pe plan naţional şi internaţional pentru a „feri” cât mai mulţi aliaţi de tehnologia Huawei, motivaţia fiind suspiciunea de finanţare şi control din partea guvernului chinez. Se pare că acest confict tensionat nu se va termina prea curând, Meng Wanzhou, CFO (chief financial officer) în cadrul Huawei, fiind arestată în Canada pentru încălcarea embargoului către Iran.

Meng Wanzhou va fi extrădată Statelor Unite pentru a răspunde în faţa unui tribunal pentru acuzaţii încă nespecificate. Autorităţile Canadiene spun că există deja un termen pentru o audiere în vederea stabilirii unei cauţiuni, care va avea loc vineri, 7 decembrie. Americanii caută să investigheze şi să pedepsească Huawei pentru vânzarea de tehnologie către Iran, ţară către care a fost impus un embargou la nivel global.

Ambasada Chinei din Canada a cerut eliberarea imediată a cetăţeanului său, în timp ce oficialii Huawei au negat orice acuzaţie adusă de către americani. Ba chiar un purtător de cuvânt a declarat pentru TechCrunch următoarele:

„Compania a primit foarte puţine informaţii despre acuzaţii şi nu cunoaşte detalii despre faptele sale care au dus la această acuzaţie. Huawei crede că sistemele legislative din Canada şi Statele Unite vor ajunge la o concluzie. Compania respectă toate legile şi regulamentele din ţările în care operează, inclusiv cele de export şi sancţiuni legale ale Naţiunilor Unite, Statelor Unite şi Uniunii Europene.”

Având în vedere că şi ZTE a primit sancţiuni similare în urmă cu jumătate de an, lucru care a dus la încetarea temporară a operaţiunilor şi plata unei amenzi usturătoare, întrucât s-a dovedit că într-adevăr compania a vândut tehnologie către Iran şi Coreea de Nord, este clar că îngrijorarea SUA este bazată în primul rând pe precedent din partea altei companii chineze.

Desigur, toate aceste mişcări fac parte din războiul economic între Statele Unite şi China, care tocmai au negociat o amânare a taxelor pentru produsele din China pentru încă trei luni. Nu este clar dacă preşedintele Donald Trump este dispus să mai negocieze, sau doar a oferit un timp de răgaz pentru a putea ataca pe alte planuri, situaţia de faţă fiind parte a strategiei.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult