Meng Wanzhou, CFO-ul Huawei arestat în Canada, este mai aproape de extrădare către SUA

28.05.2020
Meng Wanzhou, CFO-ul Huawei arestat în Canada, este mai aproape de extrădare către SUA

Huawei primește încă o lovitură săptămâna aceasta. De data aceasta, autoritățile din Canada sunt cele care îngreunează și mai mult activitățile companiei. Tribunalul Suprem din British Columbia, Canada, a hotărât că în cazul lui Meng Wanzhou (CFO al companiei) este vorba despre o „dublă criminalitate”. Această decizie va ajuta în special autoritățile americane, care cer extrădarea fiicei co-fondatorului Huawei pentru încălcarea embargoului impus asupra Iranului.

Ce înseamnă dublă criminalitate pentru Meng Wanzhou, CFO Huawei

Meng Wanzhou era responsabilă cu finanțele companiei Huawei atunci când compania s-a angajat în afaceri cu Iranul. Aceasta este acuzată de autoritățile americane că a folosit în relațiile Huawei cu Iran bani împrumutați din bănci americane și tehnologie produsă de companii americane, încălcând astfel embargoul internațional impus de SUA.

Huawei neagă acuzațiile, însă există documente care atestă faptul că există legături între companiile care au făcut aceste afaceri în Iran și Huawei. Mulți dintre angajații Skycom Tech și altor companii „satelit” care furnizau aceste echipamente fiind și angajați Huawei.

Meng Wanzhou a fost reținută în Vancouver, Canada, în toamna anului 2018, pe baza unui mandat de arestare emis în SUA. Aceasta a fost eliberată pe cauțiune, însă a fost pusă în arest la domiciliu într-una dintre casele sale din oraș, fiind monitorizată permanent cu un dispozitiv GPS.

Dubla criminalitate declarată de Tribunalul din British Columbia atestă însă oficial faptul că faptele pentru care a fost arestată pe baza mandatului american erau ilegale și în Canada. Astfel, procesul de extrădare al său către autoritățile americane va fi accelerat de noua decizie. În cazul în care nu putea fi dovedită dubla criminalitate, cazul lui Meng Wanzhou ar fi putut fi închis.

Acest caz nu este încă aproape de final

Acum că s-a dovedit că fapta era ilegală și în Canada, urmează alte înfățișări la tribunal pentru a începe procesul de extrădare. Având în vedere că a fost nevoie de un an și jumătate pentru a ajunge în acest punct, probabil că o eventuală extrădare va veni foarte târziu, Wanzhou, Huawei și autoritățile chineze luptând pentru a amâna cât mai mult acest moment sau chiar pentru a-l evita.

De altfel, există riscul unui răspuns din partea Chinei. Atunci când Meng Wanzhou a fost arestată în 2018 în Canada, China a arestat la rândul său mai mulți cetățeni canadieni pe care i-a ținut sub arest cerând eliberarea CFO-ului Huawei.

SUA încă se luptă pentru a bloca operațiunile Huawei. După punerea companiei în 2019 pe Entity List, lucru care a dus la limitarea smartphone-urilor companiei la funcționarea fără servicii Google, americanii au blocat și accesul companiei la piața internațională de chipset-uri. Toate companiile care dezvoltă procesoare folosind tehnologii americane vor trebui să încheie legăturile de afaceri cu producătorul chinez. Momentan, Huawei pare să fi găsit un nou partener: producătorul de cipuri MediaTek din Taiwan.

(via Engadget)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult