Meta, amendat în Europa cu 1.2 miliarde euro pentru stocarea datelor Facebook pe servere non-UE

22.05.2023
Meta, amendat în Europa cu 1.2 miliarde euro pentru stocarea datelor Facebook pe servere non-UE

Meta primește cea mai mare amendă emisă vreodată pentru încălcarea legislației GDPR europene, după ce administratorul Facebook a refuzat să transfere datele utilizatorilor europeni către servere aflate sub jurisdicția UE.

Potrivit unei decizii dată de Curtea de Justiție a UE în anul 2020, companiile care administrează date cu caracter personal ale utilizatorilor europeni le este interzis transferul acestora către servere din afara UE, sub presiunea aplicării de amenzi.

Anterior, cea mai drastică amendă a Comisiei pentru protecția datelor cu sediul în Irlanda a primit-o Amazon în anul 2021, de 746 de milioane de euro pentru prelucrarea necorespunzătoare a datelo personale.

Urmând deciziei anunțate, Meta are la dispoziție cinci luni pentru “a suspenda orice viitor transfer de date cu caracter personal ale utilizatorilor europeni către serverele din SUA” și șase luni pentru a înceta prelucrarea și stocarea în SUA a oricăror informații personale ale cetățenilor europeni care au fost anterior transferate încălcând regulamentul european.

Meta precizează că va face recurs împotriva deciziei care se aplică deocamdată doar în cazul Facebook. Totodată, proprietarul Facebook dă asigurări că nu va exista nicio întrerupere imediată a serviciilor în țările membre UE.

Cert este că Meta este una dintre companiile suficient de mari pentru putea plăti cu ușurință chiar și amenzi de miliarde. Faptul că s-a ajuns la o asemenea sancțiune după aproape 3 ani de tergiversări arată mai degrabă ca un gest calculat din partea proprietarului Facebook, punând în balanță sancțiunea preconizată cu veniturile rezultate din valorificarea mai „relaxată” a datelor colectate despre utilizatorii europeni. Recent, Meta a amenințat că va retrage produse precum Facebook și Instagram din Europa dacă nu poate obține transferuri de date ale utilizatorilor în SUA.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult