Mii de angajați Foxconn, recompensați cu mai mult de salariul pe o lună pentru a pleca din companie fără scandal

25.11.2022
Mii de angajați Foxconn, recompensați cu mai mult de salariul pe o lună pentru a pleca din companie fără scandal

Urmând scandalurilor mediatizate în presa internațională, Foxconn inițiază un plan excepțional pentru salvarea reputației, recompensând cu până la 1400 dolari demisiile muncitorilor abia recrutați pentru ocuparea liniilor de asamblare iPhone.

Probabil, chiar în timp ce caută discret noi oportunități de mutare în afara Chinei a producției de telefoane iPhone, Apple se arată resemnat cu ratarea măcar parțială a sezonului cumpărăturilor de iarnă, informând pe cale oficială că disponibilitatea seriei iPhone 14 ar putea fi deficitară în perioada imediat următoare, mai ales pentru modelul foarte popular iPhone 14 Pro.

Potrivit informațiilor obținute pe surse, aproximativ 20.000 dintre cei 200.000 de angajați recrutați pentru cea mai mare fabrică iPhone 14 din China, localizată în regiunea Zhengzhou, au părăsit angajatorul Foxconn după ce au fost recompensați cu echivalentul a 1000 dolari pentru simpla demisie, respectiv încă 400 dolari pentru evacuarea discretă folosind autobuzele companiei.

Măsura cu totul excepțională ar fi fost luată după ce nemulțumirile colectivului foarte numeros de muncitori au degenerat în veritabile proteste de stradă, înăbușite doar prin acțiunea în forță a echipajelor de intervenție rapidă. În mod normal, astfel de măsuri sunt luate de Partidul Comunist Chinez doar pentru „restabilirea ordinii sociale” în mediul urban, nicidecum pentru înăbușirea protestelor inițiate de angajații unei companii private.

Un prim factor pentru declanșarea revoltelor ar fi fost atitudinea suspectă a administratorilor Foxconn, care au abdicat de la linia oficială de partid, tolerând răspândirea cazurilor de infectare COVID în rândul angajaților. Astfel, doar bolnavii simptomatici erau scoși din colectivitate și duși în centrele de carantină, ignorarea rezultatelor oferite de testele COVID obligatorii generând o adevărată psihoză în rândul angajaților care, probabil că pe bună dreptate, au ajuns să creadă că creadă că au fost transformați în cobai pentru un experiment la scară largă, gândit să determine ce se întâmplă dacă pandemia COVID este lăsată să evolueze necontrolat în cadrul unei comunități relativ numeroase și fără posibilitatea de a respecta bunele practici distanțare socială.

Însă elementul care a dus nemulțumirile angajaților la punctul de „fierbere” pare să fie neplata bonusurilor promise deja angajaților pentru ignorarea zvonurilor alarmiste și suplimentarea programului de lucru cu multe ore suplimentare.

Solicitată pentru o poziție oficială, conducerea Foxconn a pus actualul conflict de muncă în seama unei ”erori tehnice”, precizând că va recompensa cu până la 1400 dolari angajații protestatari abia recrutați, în schimbul demisiei și plecării din companie în condițiile agreate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult