Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației investește în creșe pentru copiii României

04.05.2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației investește în creșe pentru copiii României

În toate localitățile din România este nevoie de creșe, de foarte mulți ani. Un ajutor important vine acum, de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care finanțează, prin Compania Națională de Investiții (CNI) construcția de la zero și dotarea creșelor. Proiectele pot fi depuse de administrația locală sau de alți potențiali beneficiari, cu toată documentația necesară, în funcție de nevoile pe care le are fiecare localitate, pentru a le oferi copiilor șansa la educație timpurie, în creșe moderne.

Educația timpurie este foarte importantă, deoarece s-a constatat, în urma cercetărilor, că peste 80% din creier se formează până la vârsta de 3 ani – timp care ar trebui să fie petrecut în colectivitate și în cadrul unor bune programe educaționale. De calitatea acestor programe depinde întreaga viață a viitorului adult, deoarece îi influențează evoluția. În România, după anul 1990 a scăzut dramatic numărul de creșe. În 2007 mai erau circa 270, în toată țara, din totalul de 840 care se înregistrau în primul an de după schimbarea regimului politic în țara noastră. În următorii 10 ani s-a înregistrat o ușoară creștere, numărul creșelor depășind 350, datorită unor investiții din fonduri europene.

Investiție benefică pentru societate și economie

Până astăzi, familiile care doresc să-și ducă la creșă copiii se lovesc de numărul insuficient al acestor locuri destinate antepreșcolarilor. Problema afectează și piața forței de muncă, dar și posibilitățile de evoluție în carieră pentru tinerele mame, dacă sunt obligate să renunțe la locul de muncă pentru a-și putea crește copiii. Statisticile arată că rata de ocupare pe piața forței de muncă a femeilor scade, pe măsură ce crește numărul copiilor preșcolari, în special pentru grupurile defavorizate. Astfel, orice investiție care poate crește numărul creșelor înseamnă acordarea mai multor șanse pentru dezvoltarea durabilă a societății românești, pe termen scurt, mediu și lung.

CNI vine în sprijinul dezvoltării comunităților locale, cu ajutorul investițiilor acordate prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS), ce include Subprogramul „Unități și Instituții de Învățământ de Stat”, astfel că începând cu anul 2020, prin modificarea cadrului de derulare al PNCIPS, prin acest subprogram se pot finanța și obiective din învățământul preuniversitar, respectiv creșe, grădinițe, școli și licee. Anul 2021 va marca începutul unui amplu proces de construcții de creșe în România.

Cine poate depune proiectele

Proiectele pot fi depuse de primării, dar și de alte instituții publice și instituții de interes public, de ONG-uri de utilitate publică, precum și alte entități ce funcționează în baza unor legi speciale, Proiectele și documentația se depun la sediul CNI. Modelul de solicitare se regăsește pe site-ul CNI la secțiunea Proiecte / Documente utile sau la linkul https://www.cni.ro/proiecte/documente-utile#. Sunt încurajate mai ales proiectele pentru construcții noi și pentru dotarea creșelor. Beneficiarul va avea obligația ca, după predarea amplasamentului şi a obiectivului realizat, să menţină destinaţia acestuia şi să-l întreţină pe o perioadă de minimum 15 ani.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult