China va renunța la bancnote. Deja testează o monedă virtuală de stat

22.04.2020
China va renunța la bancnote. Deja testează o monedă virtuală de stat

China a dat startul unui test în patru dintre cele mai mari orașe ale sale pentru folosirea unei monede virtuale proprii. Aceasta funcționează într-o manieră similară cu alte monede virtuale de pe piață, însă diferența este că aceasta este controlată de statul chinez și este emisă exclusiv de Banca Chinei. În timp ce această monedă va fi similară din anumite puncte de vedere cu alte criptomonede, precum Bitcoin, aceasta nu va fi anonimă, însă bancherii chinezi promit protejarea intimității celor care folosesc moneda.

Cercetarea în domeniul monedelor virtuale a început încă din 2014 în China, iar acum vedem primele rezultate ale acestor teste. Cetățenii din Shenzen, Suzhou, Chengdu și Xiong’an (un oraș de lângă Beijing), pot acum să folosească moneda virtuală, care momentan nu are un nume oficial. Aceasta este denumită sub un nume de cod intern drept „DC/EP” (digital currency/electronic payment). Se pare că scopul pe termen lung este ca această monedă să înlocuiască măcar parțial baza monetară a Chinei și cantitatea de cash care este în circulație.

Totuși, conturile bancare care sunt acoperite de cash nu vor fi înlocuite cu valoarea în moneda virtuală. De asemenea, rezervele de cash ale țării, cât și banii pe care îl au platformele de plată tradiționale nu vor fi convertite. Cel puțin nu la început. Banii virtuali chinezești ar fi un prim pas pentru pregătirea pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022, care ar facilita tranzacții mai rapide și mai sigure.

Pe termen scurt, moneda nu va fi „emisă” decât pentru anumite regiuni din China și nu în cantități foarte mari. Astfel, noua monedă nu va crea inflație.

Pentru a încuraja folosirea monedei în zonele în care va fi folosită, funcționarii publici vor primi jumătate din subvenția de transport pe care o primesc în noua monedă virtuală. De asemenea, cei care lucrează pentru guvern vor trebui să își instaleze o aplicație pe smartphone-uri, care va servi drept portofel virtual pentru această monedă. Banii virtuali vor putea fi folosiți în anumite centre comerciale sau transferați în conturile personale.

Această tehnologie nu va fi însă foarte diferită față de ceea ce folosesc deja chinezii pentru plăți. Multe dintre tranzacțiile din țară sunt deja realizate cu ajutorul smartphone-ului prin soluții precum WeChat Pay sau Alipay. Spre diferență de alte țări însă, plățile prin cod QR sunt mai populare decât plățile contactless prin NFC.

Avantajele utilizării unei monede virtuale însă sunt bune în special pentru guvern. Pentru că moneda nu va fi anonimă și va putea fi urmărită, trecerea la un astfel de sistem va duce la combaterea spălării de bani și alte tipuri de infracțiuni de acest gen. De asemenea, sistemul financiar ar trebui să fie semnificativ mai rapid.

(via WSJ)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult