Nokia cheamă Oppo în instanță pentru utilizarea tehnologiilor brevetate fără licență

10.07.2021
Nokia cheamă Oppo în instanță pentru utilizarea tehnologiilor brevetate fără licență

Nokia și Oppo, care au semnat în urmă cu doar câțiva ani un contract de licențiere a brevetelor pe mai mulți ani, vor ajunge în instanță în curând. Compania finlandeză a înregistrat mai multe procese împotriva Oppo, spunând că producătorul chinez de smartphone-uri folosește brevetele sale esențiale și non-esențiale fără licență. Acest lucru pare să se întâmple după ce Nokia a încercat să negocieze prelungirea contractului din 2018.

Nokia susține că Oppo nu a dorit prelungirea contractului de licențiere

Conform Nokia, contractul său de licențiere a expirat, însă Oppo continuă să folosească tehnologiile sale brevetate. Brevetele fac referire la tehnologii de conectivitate, interfețe grafice și capabilități de securizare a dispozitivelor. Compania spune că Oppo a refuzat oferta de a reînnoi contractul, dar continuă să folosească tehnologiile licențiate anterior, chiar și fără contract.

Procesele au fost depuse în Europa și Asia, cele două piețe pe care Oppo are cea mai mare prezență pe piața de smartphone-uri.

Nokia, fiind unul dintre pionierii de pe piața de dispozitive mobile și rețele GSM, are înregistrate multe brevete de tehnologie în domeniu. De altfel, companii precum Samsung, Apple, LG, Lenovo și BlackBerry, au licențiat de-a lungul timpului tehnologie de la Nokia, iar unele dintre ele continuă să o facă.

Oppo se bucură în acest moment de o creștere impresionantă pe piața din Europa. După ce restricțiile SUA au dus la o scădere a cotei de piață a Huawei, cele mai mari beneficiare ale acestei acțiuni au fost Oppo și Xiaomi, care au înregistrat creșteri record în regiune. Oppo a intrat pe piața din România abia de la începutul anului 2020. La începutul anului 2021, Oppo era deja pe locul al patrulea în România, conform Canalys, cu o cotă de piață de 6%, la distanță mică de Apple, care avea atunci 7% și Xiaomi cu 16%.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult