Nvidia a depășit Intel și a devenit cel mai valoros producător american de semiconductori

09.07.2020
Nvidia a depășit Intel și a devenit cel mai valoros producător american de semiconductori
Foto: Pixabay

Nvidia este cel mai valoros producător de semiconductori din SUA. Compania a depășit Intel la capitalizarea bursieră.

Nvidia valorează, la momentul redactării acestui articol, 254,28 miliarde de dolari, iar Intel are o capitalizare bursieră de 245,11 miliarde de dolari.

Acțiunile producătorului de soluții grafice au crescut accelerat în ultimii ani, pe măsură ce Nvidia s-a extins în noi domenii, printre care centre de date, automobile și inteligență artificială.

Intel nu a reușit să se diversifice suficient

Intel a dominat timp de zeci de ani piața de procesoare pentru PC-uri, dar nu a dezvoltat produse și soluții de mare succes în afara acesteia.

Cel mai mare eșec al companiei a fost în industria smartphone-urilor, unde nu a reușit să vină cu o alternativă la chipset-urile produse de liderul Qualcomm.

Pe când acțiunile Intel au consemnat un declin în 2020, cele ale Nvidia au crescut cu peste 65%. Producătorul procesoarelor Pentium și Celeron a primit recent o lovitură după ce Apple a anunțat că trece la  procesoare proprietare pe computerele sale Mac.

În ciuda capitalizării mari, vânzările Nvidia sunt mult mai mici decât cele ale Intel. Analiștii estimează că producătorul soluțiilor grafice GeForce va consemna venituri de 14,6 miliarde de dolari în acest an fiscal, în creștere cu 34% comparativ cu cel anterior.

Prin comparație, Intel va înregistra vânzări de 73,8 miliarde de dolari, mai mari cu 2,5% comparativ cu anul fiscal încheiat în 2019.

Este o perioadă în care liderii tradiționali sunt depășiți de rivali mai inovativi. Producătorul de automobile electrice american Tesla a depășit compania japoneză Toyota la valoarea de piață. Momentul este unul notabil, într-o industrie care s-a bazat timp de peste 130 de ani pe motorul cu ardere internă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult