Oppo calcă pe urmele Huawei dezvoltând propriul chipset, alternativă Snapdragon

21.02.2023
Oppo calcă pe urmele Huawei dezvoltând propriul chipset, alternativă Snapdragon

În mod paradoxal, deși rivalul Samsung a renunțat la dezvoltarea unui chipset propriu pentru telefoane high-end, iar experiența Huawei arată că abordarea nu oferă nicicum protecție în condițiile unui climat politico-economic defavorabil, Oppo insistă să fie următorul producător de smartphone-uri care face trecerea la chipseturi de creație proprie, țintind reduceri de costuri și alte atuuri în fața competiției.

Aparent, lansarea primului flagship Oppo echipat cu un chipset proprietar este aproape.

Conform @CellPhoneChipExpert, o sursă de zvonuri recunoscută pe rețeaua de socializare Weibo pentru dezvăluiri despre telefoanele Oppo, compania ar putea lansa primul telefon cu un chipset proprietar în 2024. Oppo ar fi început dezvoltarea acestui cip cândva în 2021, recrutând mai întâi mii de specialiști în dezvoltarea de cipuri. De altfel, Oppo a tot lucrat la crearea de componente proprii, în urmă cu aproape 2 ani prezentând primul său procesor de imagine proprietar: MariSilicon.

Oppo ar dori astfel să scadă nivelul de dependență de alți parteneri, după modelul Apple, care continuă de la an la an să renunțe la diverse componente produse de alte companii, în favoarea unora dezvoltate în laboratoarele proprii.

Nu este clar însă dacă Oppo va folosi acest chipset doar pentru telefoanele sale, probabil modelele high-end, sau dacă va oferi această tehnologie și celorlalte brand-uri „înfrățite”.

Ce putem spune este că, deși nu foarte cunoscută, BBK Electronics se numără printre cele mai mari corporații din China, deținând pe lângă Oppo/OnePlus și alte branduri precum Realme sau Vivo, care ar putea de asemenea să beneficieze de pe pe urma unui procesor probabil mai ieftin. Deocamdată, rămâne de văzut dacă noua aventură pornită după modelul Huawei va rămâne sau nu fără consecințe cu iz politic, chipset-ul intenționat pentru aplicații de înaltă performanță bazându-se fără îndoială și pe tehnologii brevetate de companii din SUA, reprezentând o țintă relativ ușoară pentru impunerea de sancțiuni.

Noul procesor ar putea fi livrat folosind procesul de fabricație de 4nm de la TSMC, întâlnit la actuala generație de chipset-uri Snapdragon 8 Gen 2. De aici următorul pas ar putea fi adăugarea conectivității 5G, rezervată pentru o nouă revizie de chipset anticipată pentru anul 2024.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult