Partenerii Apple și Samsung din Vietnam și-au convins angajații să doarmă la locul de muncă

07.07.2021
Partenerii Apple și Samsung din Vietnam și-au convins angajații să doarmă la locul de muncă
foto: VNA

În timp ce noile tulpini SARS CoV 2 se propagă cu repeziciune, furnizorii Apple și Samsung din Vietnam recurg la tactici cel puțin controversate pentru a evita scăderea producției, motivând-uși angajații să doarmă în sediul fabricilor convertite în veritabile centre de izolare, dar pentru angajații încă sănătoși.

Potrivit Bloomberg, Vietnamul trece printr-o resurgență a cazurilor COVID-19, amenințând inclusiv relansarea economică a țării. Cu ani în urmă, sănătatea colectivă a lucrătorilor angajați pe salarii modeste în fabricile din Vietnam nu ar fi contat prea mult pentru economia globală, dar odată cu relocarea activităților de producție în afara Chinei, Vietnamul a devenit un jucător cu importanță globală pe segmentul tehnologic. Companii precum Apple și Samsung au semnat deja contracte bănoase, vizând fabricarea unora dintre cele mai populare dispozitive ale acestora.

Așa se face că într-o țară săracă precum Vietnam, unde pandemia COVID-19 este departe de a fi ținută sub control, 150.000 de muncitori care lucrează pe liniile de asamblare din provinciile nordice, Bac Ninh și Bac Giang, au ajuns să locuiască de facto chiar în parcurile industriale în care își desfășoară activitatea. Totul, pentru a reduce riscul de infectare colectivă și blocarea activității industriale.

Vietnam, Apple, Samsung

Unii dintre angajații furnizorilor Apple și Samsung dorm direct pe podeaua fabricilor

Oficial, 22 de companii care operează în centrul comercial al orașului Ho Chi Minh, cumulând o forță de muncă 25.000 de persoane și-au adaptat fabricile pentru a permite unui număr nespecificat de muncitori să doarmă în condiții temporare. Cei mai norocoși dorm în paturi supraetajate din metal, pe covorașe de bambus.

De asemenea, au fost amenajate corturi pe pardoselile din ciment, iar muncitorii care revin de acasă sunt păstrați într-o zonă de carantină înainte de a fi admiși în „colectivitate”.

Între timp, autoritățile din Vietnam depun eforturi pentru vaccinarea prioritară a muncitorilor din fabrici, rezervând cel puțin 400.000 doze pentru angajații care deservesc contractele cu Samsung, precum și alți muncitori din provinciile Bac Ninh și Bac Giang . La începutul acestei luni, țara avea doar 4% din populația sa de 98 de milioane de locuitori deja vaccinată.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult