Pentru 70% dintre români, smartphone-ul ar fi instrumentul de plată preferat după cardul bancar [STUDIU]

Pentru 70% dintre români, smartphone-ul ar fi instrumentul de plată preferat după cardul bancar [STUDIU]
Românii sunt lideri regionali în ceea ce priveşte numărul de persoane care deţin mai mult de un smartphone şi îl utilizează timp de minimum 4 ore pe zi, arată studiul Mastercard „Impactul Inovaţiei”. În prezent, însă, doar un român din 25 a declarat că efectuează plăţi de pe mobil, însă procentul celor care au afirmat că ar prefera să utilizeze smartphone-ul pentru plăţi este semnificativ mai mare, respectiv de 69%.
 
Astfel, dintre cele 23 ţări analizate, România si Bulgaria au arătat cel mai mare potenţial de dezvoltare al segmentului de plăţi mobile. Şi la nivelul întregii Europe Centrale şi de Est smartphone-ul este dispozitivul cu cel mai mare potenţial de a înlocui cardul ca metodă de plată preferată, 8 din 10 consumatori din regiune indicând acest dispozitiv ca fiind instrumentul lor preferat de plată, după card.

Romanii sunt cei mai optimişti dintre europeni cu privire la efectul pozitiv al inovaţiei asupra societăţii – 82% dintre aceştia cred că inovaţia este benefică pentru societate, un procentaj mai ridicat decât în ţări dezvoltate, precum Franţa (64%), Germania (70%) sau Marea Britanie (74%). În mod surprinzător, studiul relevă faptul că românii cu vârsta între 40 şi 50 ani sunt mai optimişti cu privire la impactul inovaţiei asupra societăţii decât cei cu vârste între 20 şi 29 ani.

Principalele domenii unde respondenţii români au arătat că şi-ar dori să vadă mai multă inovaţie sunt sistemul de educaţie (53%), transportul public (47%) şi sistemul de sănătate (44%).
 
Studiul a analizat inclusiv metoda favorită de autentificare a tranzacţiilor, descoperind preferinţe similare în ceea ce priveşte utilizarea amprentei utilizatorului, validarea printr-un cod unic de autorizare primit prin SMS şi tradiţionalul cod PIN. Astfel, românii par a fi pregătiţi să renunţe la utilizarea codului PIN pentru autorizarea plăţii cu cardul – doar 29% dintre respondenţi au indicat această metodă, în timp ce 37% sunt mai interesaţi de autentificarea biometrică (30% amprentă şi 7% selfie), iar 33% ar prefera să primească prin SMS un cod unic pentru autorizarea fiecărei tranzacţii.
 
Studiu a fost derulat de către IPSOS Research pentru Mastercard pe parcursul verii anului 2016 şi a compilat date din 23 ţări, respondenţii fiind utilizatori de internet şi posesori ai unui cont bancar, cu vârste cuprinse între 20 şi 50 ani.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult