Penuria de microprocesoare lovește și industria smartphone. Qualcomm confirmă

09.03.2021
Penuria de microprocesoare lovește și industria smartphone. Qualcomm confirmă
foto: Qualcomm

Același deficit de microprocesoare care aproape că a blocat industria auto începe să afecteze și industria smartphone, efectele urmând să fie resimțite cel puțin până la finalul lui 2021.

Qualcomm confirmă, prin vocea președintelui Cristiano Amon, că dificultățile în aprovizionarea cu microprocesoare nu se limitează doar la industria auto, probleme similare fiind întâlnite și de producătorii smartphone. Astfel, imposibilitatea procurării anumitor componente în număr suficient limitează în mod direct disponibilitatea produselor smartphone. Gradul de afectare variază de la o companie la alta, dar putem presupune că producătorii mici sau cu relații mai puțin solide pe lanțurile de aprovizionare sunt cel mai grav afectați.

Potrivit directorului Qualcomm, scăderea bruscă a cererii la începutul pandemiei, urmată creșterea accelerată consemnată la scurt timp după aceea, pe măsură ce consumatorii au început să se adapteze noilor condiții de distanțare socială cumpărând tot felul de electronice necesare pentru lucratul de la distanță sau petrecerea timpului în condiții de carantină, se află la originea crizei actuale de microprocesoare.

Amon a sugerat, de asemenea, că Qualcomm se află sub o presiune mai mare din partea producătorilor de smartphone-uri, deoarece măsurile prin care SUA au scos Huawei din rândul marilor jucători pe piața smartphone a creat noi oportunități pentru producătorii rivali. Din păcate, lanțul de aprovizionare nu a fost pregătit pentru această cerere crescută de componente, a explicat el.

Deși oficialul Qualcomm nu detaliază exact care sunt segmentele din piața smartphone afectate cel mai mult de lipsa stocurilor de componente, putem presupune că nișa produselor high-end, abonată la procesoare de ultimă generație pe 5nm, cum este și Snapdragon 888, este direct vizată.

În timp ce stocurile de telefoane ultra-premium nu sunt neapărat absente din magazine, efectele crizei de microprocesoare se resimt la nivelul costurilor de fabricație, producătorii având de ales între marje de profit tot mai subțiri și nevoia de a-și păstra competitivitatea cu ceilalți jucători din industrie, vânzând produsul finit la un preț încă atractiv pentru consumatorul final.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult