Principalul furnizor Apple susține că nu vor fi probleme cu stocurile iPhone, criza de semiconductoare fiind aproape depășită

11.02.2022
Principalul furnizor Apple susține că nu vor fi probleme cu stocurile iPhone, criza de semiconductoare fiind aproape depășită

Deși, cu siguranță a încercat toate tacticile posibile pentru obținerea unui tratament prioritar din partea furnizorilor de componente, Apple a reușit doar parțial să-și asigure stocurile de semiconductoare esențiale, cu efecte ușor sesizabile asupra stocurilor iPhone din magazine.

Resimțită deja de fanii Apple, depășirea etapei acute a crizei de semiconductoare este confirmată deja și de partenerul Foxconn, principalul fabricant de telefoane Apple. Potrivit companiei, primul trimestru din 2022 este marcat de îmbunătățiri majore în ce privește stocurile de componente disponibile imediat. Totodată, constrângerile pe lanțurile de aprovizionare au o tendință generală de ameliorare, care s-ar putea păstra și în a doua jumătate a anului.

Un rol esențial în producția iPhone îl are TSMC, furnizorul de chipseturi confirmând deja că nu sunt anticipate întârzieri cu livrarea comenzilor solicitate deja de Apple. Totuși, compania americană depinde și de alți furnizori pentru componente esențiale unor circuite precum gestionarea consumului de energie și conectivitatea wireless.

Țintind preîntâmpinarea acestor probleme și în viitor, Foxconn și TSMC planifică deja inventare crescute de semiconductoare pentru uz general (ex. circuite de alimentare și comunicați wireless care nu sunt revizuite în fiecare an), gata de folosit în situație de urgență.

De aceeași părere probabil că sunt și alți fabricanți care au nevoie să includă diverse sisteme electronice în produsul finit, cum ar fi industria auto, pentru care lipsa unor cip-uri relativ banale a oprit întregi linii de asamblare, cauzând pierderi de multe miliarde de dolari.

În timp ce absența proviziilor pe termen lung pentru componente esențiale pare să fi fost pretextul crizei globale de semiconductoare, în realitate, problema este una care ține mai degrabă de globalizarea excesivă a operațiunilor derulate în diverse sectoare ale industriei. Motivată de nevoia acută a reducerii costurilor, pentru păstrarea competitivității între ceilalți jucători din industrie, care livrează fie autoturisme, cafetiere, sau dispozitive smartphone la prețuri care abia dacă acoperă costurile de fabricație și cercetare, globalizarea a creat o dependență nesănătoasă între entități economice diferențiate mai ales după criteriul specializării pe un anume tip de produs, care nu poate fi livrat la costuri comparabile din nicio altă regiune a lumii. În mod inevitabil, orice perturbație cu ramificații suficient de ample, cum ar fi un dezastru natural, pandemie sau război care blochează activitatea unui factor economic cu importanță majoră în angrenajul globalizării (ex. Taiwan, cu TSMC ca și furnizor de semiconductoare al lumii) , duce la efecte în lanț care se propagă și reverberează la nivel global.

În ciuda crizei de semiconductoare, Apple a raportat venituri record pentru anul 2021

Deși constrângerile pe lanțul de aprovizionare au fost majore, în realitate problemele cu disponibilitatea anumitor produse (ex. iPhone 13) au fost cauzate de cererea excepțional de mare pentru acestea, lipsa stocurilor în magazine reprezentând de fapt o falsă problemă, dată de incapacitatea furnizorilor Apple de a fabrica suficient de multe produse pentru a ține stocurile ocupate. O situație similară poate fi regăsită și în tabăra gigantului NVIDIA, o companie care s-a bucurat de creștere fulminantă în ultimul an, chiar în timp ce majoritatea consumatorilor tradiționali au resimțit un acut sentiment de frustrare, în timp ce acceleratoarele grafice mult râvnite fie lipseau din magazine, sau apăreau cu prețuri foarte mult umflate. În cazul de față, criza de semiconductoare a fost înlocuită cu una generată de cererea imposibil de acoperit, venită din partea minerilor de criptomonede.

La final de an fiscal 2021, Apple a publicat un buletin cu cifre record, de 123.9 miliarde venituri totale și un profit net de 34.6 miliarde dolari, pe placul acționarilor și mai puțin resimțit de consumatorii de rând.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult