Producția smartphone globală a încetinit cu 11% în trimestrul T3-2022, anunțând vremuri grele pentru industrie

07.12.2022
Producția smartphone globală a încetinit cu 11% în trimestrul T3-2022, anunțând vremuri grele pentru industrie

Cu excepția numelor mari, precum Apple și Samsung, majoritatea producătorilor smartphone anunță scăderi cu două cifre ale vânzărilor, frânarea progresivă a producției reprezentând doar o soluție de urgență care ar putea să nu ferească de faliment unii dintre jucătorii mai mici sau mai puțin adaptabili la condiții economice potrivnice.

Potrivit datelor semnate de compania de analiză Trendforce, producția globală de dispozitive smartphone s-a redus cu 11% în trimestrul T3-2022, comparat perioadei similare a anului trecut, cu livrări estimate la 289 milioane de unități pentru intervalul iulie-septembrie. Trendforce dă vina pe vânzările slabe obținute în trimestrele precedente, rezultând stocuri excesive de produse pentru care nu se găsesc suficienți cumpărători.

Factori precum războiul Rusia-Ucraina, tensiunile politice dintre China și SUA și încetinirea economiei globale au afectat vânzările smartphone începând cu al doilea trimestru al acestui an. Companiile au început să reducă producția chiar din T2. Cel mai recent raport Trendforce arată că producția a rămas aproape la același nivel în T2 și T3.

Din punct de vedere al vânzătorilor, Samsung rămâne lider al pieței cu o producție totală de 64,2 milioane de unități. În ciuda unei tendințe de staționare observată în restul industriei, producătorul sud-coreean a livrat mai multe smartphone-uri în T3 decât în T2. Ce-i drept, este vorba de o creștere minoră de 3,9%, raportată după o reducere semnificativă a producției în trimestrul anterior. Cât despre perioada următoare, așteptările sunt ca Samsung să piardă poziția fruntașă în clasamentul pentru final de an, în fața rivalului Apple. De altfel, aceasta este o tendință observată aproape în fiecare an, Apple realizând cele mai mari vânzări în perioada sărbătorilor de iarnă.

Trendforce estimează reducerea cotei de piață a Samsung de la 22,2% la 20,2% în T4, în timp ce Apple ar putea crește de la 17,6% la 24,6%. Avântul obținut de producătorul iPhone ar putea lovi și în vânzările Xiaomi, Oppo și Vivo. Deși își vor păstra locul trei, al patrulea și, respectiv, al cincilea pe piața globală, cele trei branduri asiatice vor avea vânzări în scădere, față de anul anterior.

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult