Ce face THeMIS, robotul primit de Ucraina pentru care Rusia plătește o recompensă de 16.000 de dolari

30.11.2022
Ce face THeMIS, robotul primit de Ucraina pentru care Rusia plătește o recompensă de 16.000 de dolari
Foto: Profimedia Images

Ucraina a început să primească roboți de război THeMIS, construiți de compania Milrem Robotics din Estonia. Aceștia sunt atât de importanți încât o organizație din Rusia este dispusă să plătească 16.000 de dolari oricui capturează unul, potrivit Business Insider.

Tracked Hybrid Modular Infantry Systems (THeMIS) are rolul de a susține infanteria. Ucraina va primi 14 vehicule până la sfârșitul anului, iar costurile sunt susținute de producătorul estonian și compania germană Krauss-Maffei Wegmann.

Cele mai importante două sarcini pe care le îndeplinesc acești roboți sunt evacuarea răniților și curățarea rutelor pe care ar putea fi instalate mine sau dispozitive explozibile improvizate. O altă sarcină este livrarea de muniție în prima linie. În mod normal aceste operațiuni sunt îndeplinite de mai multe persoane.

Robotul THeMIS poate salve multe vieți

De la începutul războiului, aproximativ 100.000 de militari ucraineni au fost uciși sau răniți, potrivit șefului de stat major american, generalul Mark Milley. Totodată, peste 6.500 de civili au murit și peste 10.000 au fost răniți în acest război, potrivit ONU. De aceea, roboții precum THeMIS sunt esențiali pentru a reduce pierderile de vieți umane.

Citește și > Ar fi o lovitură masivă pentru Putin: „Google din Rusia” vrea să părăsească țara

După ce primele vehicule au ajuns în Ucraina, un think tank apropiat de Kremlin a oferit o recompensă substanțială pentru capturarea unui astfel de robot. Suma este mai mare decât cea primită de un soldat din Rusia într-un an.

Robot THeMIS de generația a cincea. (Foto: Wikipedia)

„Conflictul din Ucraina arată că războiul modern este de neconceput fără folosirea la scară largă a vehiculelor fără pilot”, a declarat Ruslan Pukhov, directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor din Moscova. El a admis că Rusia a rămas în urmă la acest capitol.

După anunțul privind suma oferită de organizația din Rusia, un purtător de cuvânt al Milrem Robotics a declarat: „Luăm recompensa ca pe un compliment”.

Ucraina primește varianta de THeMIS fără armament, care poate transporta o sarcină de 750 de kilograme. Există versiuni echipate cu mitraliere sau lansatoare de rachete.

THeMIS – caracteristicile tehnice principale:

Greutate: 1.630 de kg
Autonomie: 1,5 km
Viteză maximă: 20 km/h
Dimensiuni: lungime de 240 cm, lățime de 200 cm și înălțime de 115 cm
Control: pilot uman aflat la distanță

Pe lângă Estonia și Ucraina, robotul, lansat în 2015, mai este folosit de Olanda.

Citește și > Trei gameri, uciși de serviciile secrete ruse. Au crezut că sunt sabotori pro-ucraineni

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult