Rețeaua Bitcoin consumă tot atâta energie electrică cât Argentina, țară cu 45 milioane de locuitori

03.03.2021
Rețeaua Bitcoin consumă tot atâta energie electrică cât Argentina, țară cu 45 milioane de locuitori

Activitatea de „minare” a monedei Bitcoin promite să creeze bani din nimic, consumând mai întâi cantităţi copioase de energie electrică.

Schema funcționează cam așa: antreprenorul dornic de îmbogățire rapidă investeşte mai întâi sume considerabile în hardware sofisticat, sperând să amortizeze investiţia şi intre pe profit într-un timp cât mai scurt. „Produsul” obținut este unul pur virtual și fără o valoare intrinsecă, aceasta fiind dată ulterior de ceilalți investitori care vin să cumpere Bitcoin folosind bani reali, anticipând că la rândul lor vor obține profituri considerabile speculând creșterea cotației Bitcoin. Toată această „industrie” funcționează cu ignorarea completă a impactului avut asupra mediului înconjurător, prin folosirea unor volume uriașe de energie electrică acceptată din orice surse, atât timp cât este suficient de ieftină. Așa aflăm că „minerii” Bitcoin au luat cu asalt țări precum Iranul, unde energia electrică generate în termocentrale pe bază de cărbune este livrată la tarife extrem de mici, intenționate pentru puterea de cumpărare redusă a populației locale.

Bitcoin şi Ethereum, aşa numitele monede virtuale alternative, au dat naştere uneia dintre cele mai durabile bule speculative din ultimele decenii, capabilă să se spargă și să revină după ceva timp, de parcă nimic rău nu s-ar fi întâmplat cu capitalul investitorilor care au falimentat anterior. Diferența este că dacă în bula speculativă de la finalul anului 2017 au participat mai ales investitori amatori din categoria „retail”, acum au intrat în joc și așa numiții investitori instituționali, fonduri de investiții și companii cu fonduri de miliare dolari (ex Tesla). Drept consecință, potențialul de creștere a prețului Bitcoin este mult mai mare de data aceasta. La fel poate fi spus și despre impactul rețelei Bitcoin asupra mediului înconjurător.

Bitcoin energy

Faptul că dificultatea operaţiunii prin care sunt generate monede virtuale creşte constant şi chiar există o limită privind numărul total de monede virtuale care pot exista simultan asigură că impactul de mediu al rețelei Bitcoin crește în mod exponențial, chiar mai rapid decât succesul acesteia. Cu cât mai multe „ferme Bitcoin” sunt puse în funcțiune, cu atât „producția” Bitcoin este mai redusă, dificultatea algoritmului criptografic amplificând în schimb amprenta de poluare.

Argumentul este acela că preţul monedei virtuale tot mai greu de generat folosind mijloacele actuale va creşte şi el, în baza principiului cererii și ofertei, astfel justificând efortul de a ţine pasul cu noile cerinţe hardware şi suporta consumul de energie crescut. Problemele apar atunci când prețul Bitcoin devine nesustenabil și începe să scadă, minerii și investitorii prinși de cealaltă pantă a piramidei rămânând cu pierderile.

Momentan, activitatea de minare a principalelor monede virtuale generează un consum de electricitate estimat la 115 TWh (comparat cu doar 14.54 TWh în luna iulie 2017). Alte surse estimează un consum de aproximativ 80 TWh.

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, o singură tranzacție Bitcoin consumă tot atâta energie cât 680000 tranzacții convenționale în rețeaua Visa, sau 51210 ore de vizionare YouTube.

Dacă Bitcoin ar fi selectată la nivel global ca metodă preferată pentru tranzacții financiare securizate, necesarul de energie ar putea depăși întreg consumul de electricitate atribuit în prezent civilizației umane.

Creatorii Ethereum, considerată a doua cea mai populară criptomonedă după Bitcoin, au promis că vor schimba algoritmul monedei pentru a face mineritul mai ecologic. În realitate, rețeaua Ethereum se bazează pe folosirea de acceleratoare grafice și alte dispozitive mari consumatoare de energie, eliminarea acestora din circuit părând o provocare la fel de insurmontabilă.

Moneda Bitcoin generează în prezent un consum de energie apropiat Argentinei (aprox. 45 milioane locuitori), țară documentată cu un consum mediu anual de aproape 132 TWh.

Dacă ar avea statutul de ţară, din punct de vedere al consumului de electricitate Bitcoin ar fi pe locul 31 în lume, între Argentina și Olanda.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult