„Curentul” ieftin nu este o binecuvântare pentru această țară. Minerii Bitcoin au copleșit rețeaua de electricitate

09.02.2021
„Curentul” ieftin nu este o binecuvântare pentru această țară. Minerii Bitcoin au copleșit rețeaua de electricitate

Succesul Bitcoin și al altor criptomonede nu este de bun augur pentru mediul înconjurător, business-ul de „miner virtual” proliferând atât de mult încât începe să amenințe securitatea energetică a unor națiuni.

În cazul de față este vorba de Iran, o țară devenită magnet pentru minerii Bitcoin, atrași de tarifele foarte mici pentru energie electrice, ajustate în raport cu puterea de cumpărare locală.

Problemele au lovit tocmai capitala Teheran, recent confruntată cu întreruperi generalizate în furnizarea energiei electrice, după ce „fermele” Bitcoin au adăugat până la 450 MWhr încărcare suplimentară pe rețeaua de electricitate. Pentru exemplificare, consumul este în mod normal așteptat de la un oraș de 100000 locuitori, în perioada de vârf.

Bitcoin

Operațiunile desfășurate folosind „rig-uri” conținând mii de unități GPU au căpătat atât de mare amploare încât autoritățile sunt nevoite să intervină pentru prevenirea colapsului sistemic al rețelei de distribuție, deconectând consumatorii care folosesc electricitate la scară industrială. În urma investigațiilor desfășurate au fost deconectate nu mai puțin de 14 ferme de criptomonede, astfel eliberând rețeaua electrică de aproximativ 300 MWhr sarcină suplimentară.

Bitcoin, produs cu electricitate ieftină din surse neregenerabile

În Iran, costul producerii energiei electrice este de numai 1.8 centi/KWhr. Deși tariful oferit consumatorilor de rând este de  peste 10 ori mai mare, minerii pot obține tarife chiar și de 2.2 centi/KWhr, profitând portițe lăsate în legislația locală. Nici măcar China nu poate rivaliza aceste costuri, așa că minerii la scară industrială au migrat pur și simplu în Iran, luând cu ei costisitoarele rig-uri Bitcoin.

Bitcoin

Interesant este că majoritatea instalațiilor folosite nu folosesc echipamente dedicate pentru generarea de criptomonede, ci acceleratoare grafice pentru PC, cumpărate în ultimele luni în număr suspect de mare. Probabil că NVIDIA și partenerii OEM au ceva explicații de dat cu privire la această situație, din moment ce produsele adresate pasionaților de jocuri fie sunt complet absente din stocurile magazinelor, sau sunt listate cu prețuri mult mai mari decât valorile de referință anunțate la momentul lansării.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult