Roboţii ar putea acapara peste 800 milioane de joburi până în anul 2030. Iată cine riscă să devină şomer din cauza lor

02.12.2017
Roboţii ar putea acapara peste 800 milioane de joburi până în anul 2030. Iată cine riscă să devină şomer din cauza lor
Aproximativ 800 milioane de angajaţi din toată lumea şi-ar putea pierde locurile de muncă până în anul 2030, fiind înlocuiţi cu roboţi, relevă un studiu recent.
 
Studiul a fost realizat în 46 de ţări şi a vizat 800 de meserii. Concluziile la care au ajuns cei de la McKinsey Global Institute sunt alarmante şi arată că o treime din forţa de muncă din ţări dezvoltate, precum Germania şi SUA, ar putea fi nevoită să se reorienteze spre alte joburi, transmite Gândul.
 
Operatorii de maşini şi angajaţii din industria alimentară vor fi cele mai afectate categorii. Potrivit specialiştilor de la McKinsey, ţările mai sărace nu îşi permit să investească în automatizare şi vor fi mai puţin afectate de revoluţia roboţilor.

De exemplu, doar 9% din joburile existente în India vor necesita înlocuirea angajaţilor cu roboţi, până în anul 2030.

Autorii studiului consideră că sarcinile de muncă desfăşurate de brokeri, contabili şi angajaţi back-office ar putea fi vulnerabile în faţa automatizării.
 
 
Alte categorii mai puţin vizate de automatizare sunt grădinăritul, montarea instalaţiilor sanitare şi îngrijirea de persoane, estimează studiul citat de BBC.
 
În SUA, între 39 şi 73 milioane de locuri de muncă ar putea fi eliminate până în 2030, deşi 20 milioane de angajaţi concediaţi ar fi capabili să migreze rapid spre alte industrii.
 
În Marea Britanie, 20% din joburile actuale ar putea fi automatizate în aceeaşi perioadă. Autorii studiului consideră că lumea va traversa o perioadă de tranziţie asemănătoare celei de la începutul secolului al XX-lea, când industria globală s-a mutat de la agricultură spre munca în fabrică.
 
Noua tehnologie va duce la apariţia unor noi joburi şi situaţia va semăna cu cea din anii 80, când apariţia computerului personal a dus la înfiinţarea unor locuri de muncă tehnologice. În zilele noastre, multe activităţi s-au mutat definitiv în mediul online. Raportul recomandă autorităţilor să ia măsuri urgente pentru a contracara eventuala creştere a ratei şomajului, odată cu automatizarea excesivă.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult