Rusia acuză „sabotaj” din partea Chinei, 40% din semiconductoarele procurate pe piața neagră venind defecte

19.10.2022
Rusia acuză „sabotaj” din partea Chinei, 40% din semiconductoarele procurate pe piața neagră venind defecte

După ce au constatat reticența „partenerului” de la est în a acorda orice fel de ajutor pentru facilitarea războiului de agresiune pornit împotriva Ucrainei, Rusia descoperă și că înfloritoarea piață neagră de semiconductoare cu livrare din China este bazată pe falsuri grosolane, cipurile comandate venind cu parametrii de funcționare sub-standard, sau deja defecte.

Potrivit informațiilor obținute pe surse, rata de defectare a semiconductoarelor livrate din China pentru clienții din Rusia a crescut în ultimele luni cu 1900%. Așa se face că orice electronice produse local au toate șansele să se defecteze, sau să aibă tot felul de probleme de funcționare. Iar dacă respectivele cip-uri ajung în arme „inteligente” livrate de furnizorii locali, ei bine asta ar explica de ce Rusia caută cu disperare să cumpere rachete și drone furnizate de țări cu reputație cel puțin îndoielnică în acest domeniu, precum Iran.

Citând o sursă anonimă, cotidianul rus Kommersant afirmă că înainte de invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia, rata apariție a defectelor în cipurile importate era de aproximativ 2%. De când a început războiul, se pare că producătorii ruși s-au confruntat cu rate de defectare de peste 40%.

Chiar și o rată de 2% apariție a defectelor ar fi considerată sub-optimă de orice client serios, fapt ce indică eforturile companiilor ruse de a selecta cei mai ieftini furnizori cu putință, bazându-se pe standardele internaționale de calitate pentru obținerea unui nivel minim acceptabil de calitate. Dar odată intrați tirul sancțiunilor occidentale, rușii și-au văzut accesul tăiat mai toți furnizorii tradiționali, care pur și simplu nu ar risca pierderea altor contracte mai valoroase negociate cu companii vestice, doar pentru a livra semiconductoare la prețuri minime către clienții din Rusia. Fără alte opțiuni, Rusia s-a îndreptat către orice furnizori a putut găsi, chiar cu riscul de a cumpăra și cipurile deja excluse la testele de calitate, care în mod normal ar fi ajuns direct la groapa de gunoi. Ratele de eșec de 40% înseamnă că proviziile sunt periculos de aproape de a fi inadecvate scopului.

Potrivit Kommersant, producătorii ruși de electronice au mari probleme în a-și continua activitatea, deoarece, pe lângă ratele mari de defecte la cip-urile comandate, alte echipamente esențiale procurate de pe piața gri ajung cu dificultate și în condiții incerte de calitate. Astfel, lanțurile aprovizionare sunt profund disfuncționale pe teritoriul Rusiei.

Ziarul dă vina pe sancțiunile economice care au făcut ca multe companii importante să părăsească Rusia. Distribuitorii de pe piața gri și alți jucători oportuniști au fost lăsați ca singurele entități dispuse să se ocupe de afacerile rusești. Furnizorii de pe piața gri nu sunt renumiți pentru serviciile asigurate clienților ocazionali și nici pentru standarde înalte de calitate. În general, strategia vânzătorilor de pe piața negră este de a profita cât mai mult de orice oportunitate apărută, în ideea că eventualii clienți prejudiciați oricum nu au încotro să se îndrepte pentru a cere dreptate.

Dacă 40% dintre cipurile provenite din China sunt într-adevăr defecte, asta spune multe despre „prietenia fără limite” pe care Moscova și Beijingul au declarat-o în februarie 2022. Acționând ca un veritabil dușman sub acoperire, China își subminează astfel în mod discret adversarul, profitând de un moment în care acesta este mai vulnerabil decât oricând.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult