Rusia are necazuri cu dronele furnizate de Iran pentru a fi folosite în Ucraina

30.08.2022
Rusia are necazuri cu dronele furnizate de Iran pentru a fi folosite în Ucraina

Dronele cumpărate de Rusia din Iran au probleme tehnice, potrivit unor surse din administrația Biden. Ar fi vorba de „numeroase defecțiuni”, dar informații detaliate nu sunt disponibile.

Rușii au primit primele drone din seriile Mohajer-6 și Shahed în această lună.

Moscova a fost nevoită să apeleze la ajutorul Iranului deoarece nu mai poate produce intern suficente astfel de aeronave din cauza sancțiunilor dure impuse de Vest. În multe dintre armele produse în Federația Rusă se găsesc componente avansate produse în Statele Unite, care acum nu mai sunt disponibile. De exemplu, vehiculul 4×4 blindat folosit de trupele rusești, Tigr, are un motor Cummins B205 20, de producție americană.

Dronă Qods Mohajer-6 (Foto: Wikimedia)

Dronele cumpărate de Rusia de la Iran pot îndeplini, pe hârtie, atacuri la sol, misiuni de război electronic și de dirijare a tirului artileriei pe câmpul de luptă din Ucraina.

Citește și > Putin are o mare problemă: Motivul pentru care trupele lui sunt incapabile să intercepteze rachetele HIMARS

Luna trecută, Casa Albă a publicat imagini din satelit care indicau faptul că o delegație rusă a vizitat Aeroportul Kashan din Iran pentru a vedea dronele. La momentul respectiv, un consilier pe probleme de securitate al președintelui Biden a declarat că există informații care arată că Rusia va cumpăra sute de drone iraniene.

Dronă Shahed 129 (Foto: Wikimedia)

Federația Rusă ar fi preferat poate să primească drone mai avansate de la China, dar Beijingul s-a ferit până acum să susțină militar Moscova în acest război, de teama unor sancțiuni. Economia Chinei este bazată pe exporturi, iar sancțiuni precum cele impuse Rusiei ar avea efecte devastatoare asupra ei.

Rușii nu se pot plânge prea mult de calitatea produselor iraniene. Ei livrează, la rândul lor, armament cu multe defecțiuni. Potrivit serviciilor de informații din Ucraina, doar 9 din cele 24 de avioane Su-35 cumpărate de China din Rusia sunt complet funcționale. Restul au diverse probleme tehnice. Contractul a avut o valoare de 2,5 miliarde de dolari.

Sursa: AP News

Citește și: Ucraina va primi avioane moderne, dar nu americane. Cel mai probabil va fi ales acest model

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult