Rusia amendează Apple pentru monopol pe App Store

19.01.2023
Rusia amendează Apple pentru monopol pe App Store

TASS, agenția anti-monopol din Rusia, a amendat compania Apple cu echivalentul a 17,4 milioane de dolari în ruble pentru faptul că întreține un monopol pe App Store. Compania americană are termen de două luni pentru a plăti amenda, însă nu este clar dacă va fi obligată să ofere alternative la serviciile sale în urma acestei decizii, sau dacă va trebui să mai primească și alte sancțiuni. Situația este însă destul de ciudată, întrucât Apple nu ar putea plăti amenda legal nici dacă ar încerca.

Apple, acuzat că deține monopol asupra plăților de pe App Store

Problema pe care TASS o are cu Apple în acest moment este faptul că App Store, magazinul de aplicații de pe iPhone, permite plata doar prin intermediul sistemelor Apple. Întrucât Rusia se află sub sancțiuni din partea SUA și altor state, Apple s-a conformat și a renunțat la comercializarea produselor în această regiune. Astfel, compania nu a atras noi clienți în Rusia în ultimul an.

Amenda pentru monopol face referire strict la faptul că Apple deține controlul asupra plăților de pe iOS, obligând dezvoltatorii de aplicații să folosească exclusiv sistemul Apple, iar acesta este un abuz de poziție dominantă în piață, lucru care contravine legislației din Rusia. Probabil că Rusia dorește implementarea unui sistem de plată local, așa cum s-a întâmplat și în alte regiuni unde Apple a primit sancțiuni similare.

Desigur, este posibil ca Apple să nu poată plăti amenda nici dacă ar încerca, întrucât majoritatea băncilor blochează tranzacțiile către Rusia din cauza embargoului impus la nivel internațional în urma invaziei din Ucraina. Astfel, este posibil ca această situație să fie una strict politică, în care Rusia impune sancțiuni asupra companiilor din țări care impun la rândul lor sancțiuni asupra țării și companiilor de origine rusească.

Având în vedere că produsele Apple oricum nu se mai vând în mod oficial în Rusia, iar serviciile online ale Apple, nu mai produc bani în Rusia, întrucât nu pot procesa plăți, sunt slabe șansele ca Apple să plătească această amendă. Înainte de începerea războiului din Ucraina, Rusia a mai amendat și alte companii americane, precum Google sau Netflix, pentru alte încălcări ale legii locale, precum lipsa unui birou pe teritoriul Rusiei, sau refuzul de a distribui canalele TV de stat rusești în oferta serviciilor de streaming video.

sursa: Reuters

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult