Apple scoate produsele de la vânzare în Rusia, blochează Apple Pay și aplicațiile de propagandă

02.03.2022
Apple scoate produsele de la vânzare în Rusia, blochează Apple Pay și aplicațiile de propagandă

Apple se alătură companiilor care pun restricții asupra Rusiei, ca răspuns la invazia țării în Ucraina. Compania a anunțat că va opri „temporar” vânzarea de produse în Rusia și că va limita anumite servicii către clienții de acolo, dar va și scoate aplicații de origine rusă din App Store în anumite regiuni. Practic, rușii nu vor mai putea cumpăra noi produse Apple în următoarea perioadă, după ce stocurile magazinelor vor fi epuizate.

În urma invaziei din Ucraina, Apple ia măsuri împotriva Rusiei

Compania americană a anunțat că nu va mai livra noi stocuri de produse și accesorii pe căi oficiale către Rusia. Asta înseamnă că toate dispozitivele Apple care vor mai ajunge în magazinele rusești vor fi aduse probabil pe piața gri, iar stocurile vor fi foarte limitate în viitor. Totodată, App Store va limita accesul la aplicațiile Sputnik News și RT News către toți utilizatorii din afara Rusiei. Cele două aplicații rămân pe App Store în țara de origine. De altfel, serviciile online Apple vor rămâne pornite. Apple nu se oprește însă aici, limitând și utilizarea Apple Pay pentru utilizatorii din Rusia.

Pentru a opri utilizarea serviciilor sale în scopuri militare, care ar putea oferi informații atacatorilor ruși, Apple a oprit și raportarea traficului în Apple Maps. Astfel de măsuri au fost luate și de alte companii care oferă astfel de servicii în ultimele câteva zile.

Apple a luat însă măsurile cu întârziere și s-ar putea să ia și altele dacă va considera că sunt necesare. Vice Prim-Ministrul Ucrainei, Mykhailo Fedorov, a cerut companiei zilele trecute să ia măsuri și mai aspre. Acesta sugera închiderea completă a magazinului de aplicații App Store în Rusia. Apple consideră că aceste măsuri sunt însă prea drastice în acest moment.

Facebook, Twitter și Google au luat la rândul lor măsuri împotriva agențiilor de știri de stat din Rusia. Acestea nu mai apar în feed-urile de știri și pot fi acum accesate doar din Rusia.

sursa: Slashgear

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult