Rusia dă mână liberă companiilor locale să fure orice tehnologie brevetată de țările ”neprietenoase”

11.03.2022
Rusia dă mână liberă companiilor locale să fure orice tehnologie brevetată de țările ”neprietenoase”

Cu riscul compromiterii pe termen lung a relațiilor cu companiile vestice care și-au anunțat doar suspendarea temporară a activităților în Rusia, puterea de la Kremlin netezește drumul către naționalizarea activelor lăsate „de izbeliște” și „îmbogățirea” companiilor rusești cu orice tehnologie atribuită entităților economice din țări declarate ”neprietenoase”.

Măsura care sfidează orice convenții și prevederi ale legislației internaționale este atribuită efortului de luptă împotriva ”războiului economic” dus împotriva Rusiei.

Totuși, admițând tacit că efectul sancțiunilor internaționale lovește serios în moralul populației, autoritățile ruse au lăsat o portiță deschisă, tocmai pentru McDonalds și alte branduri care ar putea fi considerare exponenții cei mai de seamă ai „decadenței occidentale”. Potrivit presei de stat, restricțiile ar putea fi ridicate oricând dacă respectivele companii arată interes pentru reluarea activității normale.

Pentru restul companiilor prejudiciate, efectele pierderii protecției brevetelor va varia în funcție de valoarea brevetului respectiv și posibilitățile companiilor din Rusia de a integra și folosi respectiva tehnologie. Vestea dată de Kremlin vine din păcate în confirmarea avertismentelor date de Guvernul SUA încă de acum mulți ani, cu privire la încălcarea sistematică a drepturilor de proprietate intelectuală pe teritoriul Rusiei.

Anul trecut, Rusia s-a numărat printre cele nouă națiuni aflate pe o „listă de supraveghere prioritară” pentru presupusele eșecuri de a proteja proprietatea intelectuală. Acum că însușirea tehnologiilor brevetate este practic legală în Rusia, entitățile rusești nu mai pot fi chemate în judecată pentru prejudiciile rezultate în urma folosirii fără permisiune tehnologiilor brevetate de companiile vestice.

Totuși, pierderile cele mai mari vor fi tot pentru Rusia, care va rămâne pentru muți ani un teritoriu riscant pentru investitorii străini, măsurile actuale stabilind un precedent care s-ar putea repeta oricând pentru companiile care strică „prietenia” cu autoritățile locale.

”Este doar un alt exemplu al modului în care [Putin] a schimbat pentru totdeauna relația pe care Rusia o va avea cu restul lumii”, declarat Josh Gerben , un avocat de proprietate intelectuală la Washington.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult