Samsung, Google și Qualcomm se aliază pentru dezvoltarea unei noi platforme AR de realitate augmentată

05.02.2023
Samsung, Google și Qualcomm se aliază pentru dezvoltarea unei noi platforme AR de realitate augmentată

Deși restul lumii nu pare să ia prea mult în serios mirajul AR, faptul că Apple pregătește lansarea unui accesoriu bazat pe realitate augmentată (AR) este motiv suficient pentru ca rivalii Samsung, Google și Qualcomm să-și unească forțele în pregătirea unui răspuns pe măsură.

Explorate mai întâi de proiectul Metaverse susținut de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, tehnologiile de realitate augmentată (AR) presupun contopirea lumii reale cu cea virtuală, purtând pe față un accesoriu de forma unor ochelari. Problema este că, până acum, nimeni nu a reușit să adreseze în mod convingător provocările tehnologie uriașe, dispozitivele create pentru acest scop luând forma unor ochelari de sudură inestetic, incomozi de purtat și foarte costisitori. Cu toate acestea, tehnologia AR este departe de a fi abandonată precum cea a ochelarilor 3D, producătorii acestor gadgeturi găsind destui cumpărători din sfera clienților industriali și chiar armat americană.

Deși prezintă riscuri majore pentru investitori, simplul fapt că Apple se aventurează pe această nișă de piață ridică semnale de alarmă pentru ceilalți jucători din industrie, care nu și-ar dori să rateze un nou moment precum cel al lansării primului iPhone.

Samsung nu a menționat dacă există produse specifice în curs de dezvoltare. De asemenea, nu a oferit o cronologie pentru produsele sau serviciile viitoare de realitate mixtă.

„Este mai mult un anunț declarativ cu privire la modul în care vom face bine în încercarea de a construi ecosistemul XR”, a declarat TM Roh, președintele diviziei mobile a Samsung, într-un interviu acordat CNET printr-un traducător înaintea evenimentului.

„Google investește de mult timp atât în ​​experiențe, cât și în tehnologie în AR și VR”, a spus Lockheimer pe scenă. „Oferirea acestei noi generații de experiențe necesită hardware și software avansat de ultimă generație. De aceea colaborarea noastră cu Samsung și Qualcomm este atât de interesantă.”

Realitatea mixtă este un termen general folosit pentru a descrie tehnologia care îmbină caracteristicile realității augmentate și virtuale. Realitatea augmentată îmbină software-ul cu lumea reală prin suprapunerea graficelor peste împrejurimile utilizatorului, similar cu Google Glass. Realitatea virtuală, prin comparație, cuprinde purtătorul într-o lume virtuală de 360 ​​de grade, cum ar fi Meta Quest 2 .

Anunțul vine într-un moment de interes sporit pentru realitatea virtuală, augmentată și mixtă. Se așteaptă ca Apple să lanseze o cască de realitate mixtă în 2023, care ar putea costa 3.000 de dolari, potrivit Bloomberg.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult