Samsung investeşte în noi facilităţi de producţie pentru microprocesoare pe 5nm

12.03.2020
Samsung investeşte în noi facilităţi de producţie pentru microprocesoare pe 5nm

La un an după dezvăluirii tehnologiei de fabricaţie 5nm EUV (Extreme Ultraviolet), Samsung a început actualizarea facilităţilor de producţie cu echipamente din noua generaţie, investiţiile de mai multe miliarde de dolari ajutând compania să concureze rivalul TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). Până acum, planul ce are ca scop transformarea Samsung în lider al pieţei de semiconductoare până în anul 2030 nu a întâlnit obstacole majore.

Samsung a comandat deja echipamentele necesare de la furnizori consacraţi, urmând ca prima linie de microprocesoare pe 5nm să fie găzduită în fabrica V1 din complexul Hwaseong. Este aşteptat ca instalarea noilor echipamente să dureze două-trei luni, o parte dintre acestea fiind deja prezente la faţa locului. Dacă totul decurge conform planurilor, primele loturi de microprocesoare cu tehnologie 5nm EUV ar putea fi gata pentru testare până la finalul lunii iunie 2020. Mai departe, poate dura câteva luni pentru ca echipamentele de producţie să fie testate şi optimizate, ţintind maximizarea randamentului producţiei. Astfel, Samsung ar putea ajunge să onoreze primele comenzi de chip-uri pe 5 nm spre finalul acestui an sau la începutul anului viitor, cu aproximativ 6 luni mai târziu decât rivalul TSMC.

Tehnologia EUV de 5nm a firmei sud-coreene va permite obţinerea de microprocesoare cu 25% mai mici în comparaţie cu tehnologia EUV de 7 nm, mai rapide şi mai eficiente în privinţa consumului de energie. Cu asemenea perspective, Samsung nu duce lipsă de clienţi, gigantul Qualcomm venind deja cu o solicitare pentru producerea noului modem 5G  Snapdragon X60 bazat folosind procesul 5nm EUV.

Între timp, compania a anunţat şi finalizarea dezvoltării tehnologiei pe 3nm, fiind de aşteptat prima linie de fabricaţie să fie inaugurată în cursul anului viitor, înaintea rivalului TSMC.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult