Samsung la MWC 2023: sustenabilitate, gaming și productivitate în ecosistemul Galaxy

01.03.2023

Prezența Samsung la Mobile World Congress reprezintă o demonstrație a tuturor tehnologiilor pe care compania le oferă în zona de mobilitate, într-un singur loc. Este vorba despre ecosistemul de dispozitive Galaxy, care promite performanță, productivitate și sustenabilitate. Cu această ocazie am putut vedea și noile laptop-uri din seria Galaxy Book3, care, din păcate, nu sunt disponibile în România, dar oferă câteva capabilități pe care ne-am dori să le vedem pe mai multe dispozitive din piață.

Sustenabilitatea, un pilon important al strategiei Samsung

Sustenabilitatea este un pilon important al strategiei Samsung pentru următorii ani, iar aceasta primește astfel un spațiu destul de mare în standul companiei de la MWC. În special în cazul modelelor Galaxy S23, Samsung folosește multe materiale reciclate sau sau sustenabile, care permit reducerea amprentei de carbon a dispozitivelor.

Sticla Gorilla Glass Victus 2, care protejează telefonul pe toate părțile, atât pe față, unde avem ecranul și camera frontală, cât și pe spate, unde sunt așezate camerele, bateria și alte componente wireless, precum NFC sau încărcătorul wireless, este realizată din materie primă parțial reciclată.

Apoi, avem multiple ansambluri de componente din plastic de la interior, precum butoanele de volum, părți ale difuzoarelor, antenele 5G și alte mici componente, care sunt realizate din plastic reciclat din plasele de pescuit. Acestea sunt recuperate și trec prin procese complexe de reciclare, pentru a putea fi apoi turnate în formele necesare pentru componentele de smartphone.

Desigur, cea mai bună prevenție a poluării este să nu contribui la ea, iar folosirea dispozitivelor pe perioade cât mai lungi asigură că mai puține dispozitive ajung în gropile de gunoi. Astfel, pentru a contribui la longevitatea telefoanelor sale, Samsung promite până la patru ani de actualizări de sistem și până la cinci ani de actualizări de securitate. Astfel, atunci când schimbi telefonul vechi cu unul nou, acesta poate fi în continuare folosit de către altcineva, întrucât acesta va fi în continuare un dispozitiv bine securizat și compatibil cu cele mai noi aplicații.

Această idee de „upcycling” de la Samsung permite anumitor dispozitive să ia alte funcții decât cea de simplu smartphone. Utilizatorii ajung să le transforme în camere pentru monitorizarea somnului la copii mici, sau chiar camere de supraveghere, dispozitive de redare multimedia, sau sisteme de control smart home prin intermediul SmartThings.

Iar pentru dispozitivele care au suferit daune de-a lungul timpului, sau care au mai „obosit” din cauza uzurii, Samsung oferă și o soluție mai practică, care să rezolve problema longevității. Samsung oferă kit-uri de reparații (momentan doar în SUA), care constau atât în componente de schimb precum ecrane, baterii sau alte componente care pot ceda în timp, prin intermediul iFixit. Desigur, sunt livrate alături de instrucțiuni de instalare și uneltele necesare pentru a duce reparația la bun sfârșit. Reparațiile acasă sunt o metodă simplă pentru a păstra telefoanele funcționale și de a reduce costurile de reparații.

În spiritul sustenabilității, dar și a avansului tehnologic, Samsung a decorat standul său de la MWC cu o instalație impresionantă, realizată din smartphone-uri Galaxy S de la prima generație la cea mai recentă, Galaxy S23. Această instalație reprezintă istoria seriei și progresul făcut în ultimii 13 ani, de la debutul primului model Galaxy S.

Gaming și productivitate în ecosistemul Galaxy

Pe lângă sustenabilitate, Samsung a dorit să demonstreze și alte câteva capabilități ale telefoanelor sale pentru cei care vizitau standul. Pe de-o parte avem zona de gaming, echipată cu imensele monitoare de gaming Odyssey Ark, cu diagonală de 55” și ecran curbat, dar și cu noile modele Galaxy S23 Ultra, care rulau jocuri video populare. Am asistat și la un concurs live de Asphalt 9, unde câștigătorii puteau pleca acasă cu premii, dacă reușeau să îi învingă pe ceilalți în curse de mașini pe telefon.

Pentru a îmbina mobilitatea de pe smartphone cu productivitatea mobilă, Samsung demonstrează la MWC capabilitățile de interconectare a dispozitivelor sale. În prim plan sunt modelele Galaxy Book3 Ultra și Galaxy Book 360, noile modele de laptop-uri care au fost anunțate oficial alături de seria Galaxy S23. Acestea sunt laptop-uri performante, echipate cu cele mai recente procesoare Intel Core din generația a 13-a. Galaxy Book3 este echipat cu procesoare i7 și i9 din seria H, de performanță înaltă, în timp ce modelul 360 folosește procesoare din seria de ultraportabile. Interesant este că, deși arată ca un laptop de productivitate, Galaxy Book3 Ultra este echipat și cu cipuri grafice dedicate din seria RTX 40 de la NVIDIA. Astfel, acestea ar trebui să ruleze și jocuri de ultimă generație cu efecte avansate precum ray-tracing, nu doar excel-uri sau pagini web.

Demonstrațiile din zona de productivitate evidențiază  ecosistemul Samsung la putere maximă. Pe de-o parte avem colaborarea între dispozitive, care permite unui laptop să devină hub-ul central, care poate controla toate celelalte dispozitive din jurul său. Folosind tastatura și trackpad-ul integrat, te poți muta de pe un ecran pe celălalt pentru a controla conținutul de pe tablete sau smartphone-uri, fie tradiționale sau pliabile.

Parteneriatul pe care Samsung îl are cu Microsoft a dus recent la lansarea aplicaței Link de pe Windows, care permite control direct al funcțiilor și aplicațiilor de pe smartphone direct pe PC. Poți răspunde la apeluri sau mesaje direct de pe laptop, sau poți să rulezi aplicațiile recente sau oricare altă aplicație de pe telefon, direct de pe un PC cu Windows prin intermediul aplicației Link. De asemenea, ai acces instant la fotografiile de pe telefon, putând să faci transferuri de pe un dispozitiv pe altul într-o manieră mult mai simplă, sau deschide un tab de pe telefon pe PC în doar câteva click-uri.

La capitolul fotografie, avem deja un review despre Galaxy S23 Ultra pe site și pe canalul de YouTube, unde am detaliat mai pe larg noutățile, acest model fiind unul dintre cele mai versatile dispozitive din piață. Acesta este atât de versatil încât am ales să îl folosim pentru a filma și fotografia standul Samsung integral pentru realizarea acestui material.

Mesajul Samsung de la MWC este că obiectivele companiei sunt ca până în 2030 să devină neutră din punct de vedere al amprentei de carbon, iar aceste eforturi sunt în plină desfășurare și chiar puțin înaintea programului stabilit din anumite puncte de vedere, iar toți cei care folosesc dispozitivele companiei din generațiile recente, din oricare segment, fie că sunt smartphone-uri, tablete, laptop-uri sau televizoare, contribuie puțin la reducerea efectelor nocive asupra mediului. Samsung promite că în viitor dorește să reducă consumul de energie cu până la 30% pentru dispozitivele sale și să găsească noi metode de a folosi materiale și procese de fabricație sustenabile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult