Samsung nu a reușit să semneze cu AMD niciun contract pentru fabricarea de microprocesoare high-tech

09.01.2023
Samsung nu a reușit să semneze cu AMD niciun contract pentru fabricarea de microprocesoare high-tech

Deși este al doilea mare producător de semiconductoare din lume, după TSMC, Samsung nu a reușit să atragă nici măcar un contract din partea AMD, pentru fabricarea de unități GPU, CPU sau APU.

Cu un portofoliu ce include serii de procesoare precum Zen 3, Zen 3+ și Zen 4, AMD este un client valoros pentru fabricanții de semiconductoare capabili să livreze cipuri pe 7nm, 6nm sau 5nm. Cu toate acestea, deși deține capacitate suficientă pentru oricare dintre nodurile de fabricație amintite, Samsung nu a reușit să intre nici măcar pe lista furnizorilor secundari, AMD preferând serviciile rivalilor TSMC și Global Foundries.

Potrivit surselor din industrie, cipurile pe 4nm și 5nm fabricate de Samsung sunt considerate mai puțin eficiente decât cele produse de TSMC sau GF, diferențele fiind atât de mari încât nici discount-uri consistente din tarifele competiției nu au fost suficiente pentru atragerea de clienți importanți. Astfel, AMD ar fi fost interesat mai mult de asigurarea competitivități în fața rivalului Intel, decât de costurile mărite cu fabricarea cipurilor respective.

Totuși, neatragerea de clienți valoroși pentru nodurile de fabricație existente ar putea fi doar un eșec temporar pentru Samsung, producătorul sud-coreean fiind deja în tratative avansate pentru rezervarea nodului de fabricație pe 3nm către clienți precum NVIDIA, Qualcomm, IBM și Baidu. Desigur, cu condiția ca procesul de fabricație anunțat pentru anul 2024 să întrunească criteriile de performanță și eficiență promise.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult